Templáři nechtějí stahovat víno, stát hrozí pokutami

Tomáš Fránek
22. 11. 2010 16:03
Templářské sklepy oznámily, že inspekce už nechce stáhnout milion litrů vína z trhu
Portugalský vinař kontroluje své rostliny.
Portugalský vinař kontroluje své rostliny. | Foto: Reuters

Brno -  Spor o to, zda jedna z nejznámějších vinařských firem v Česku, Templářské sklepy Čejkovice, podváděly při označování láhví vína, se stále víc zamotává.

Firma dnes v noci oznámila, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která minulý týden rozhodla o tom, že se kvůli nejasnému původu hroznů musí firma stáhnout z oběhu milion litrů vína, svoje rozhodnutí zrušila.

Inspekce to ale po několika hodinách popřela. "Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo, je povinno dle uložených opatření konat, to je stáhnout klamavě označená vína, která byla identifikována v opatřeních, z tržní sítě," uvedla inspekce. Ta je přesvědčena, že Templářské sklepy zákon porušily. Firmě tak hrozí pokuta do výše až 6 milionů korun, z toho milion je za to, že firma víno nestahuje.

Firma láhve z pultů stahovat nechce. „V pátek 19. listopadu při osobní návštěvě zanechali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce Brno v Templářských sklepech Čejkovice rozhodnutí, kterými zrušili svůj vlastní předchozí zákaz uvádění vín z Templářských sklepů Čejkovice do oběhu i povinnost stahování vína z trhu," uvedl mluvčí firmy Svatopluk Bartík.

"Zveřejnění těchto informací na nás má vážný dopad, jedná se o útok na důvěru zákazníka. Blíží se předvánoční období, kdy se výrazně zvedá objem prodeje vína," uvedl generální ředitel společnosti Templářské sklepy Čejkovice Pavel Pastorek.

Jsme poškození

Podle Templářských sklepů je tak postup inspekce nezákonný a firmu tvrdě postihuje.

"Templářské sklepy Čejkovice od zveřejnění nepravdivých, skutkově nepodložených tvrzení a navíc nezákonně poskytnutých informací od inspekce zaznamenaly a každý den přijímají desítky dotazů od obchodníků, zejména ve věci údajné povinnosti stáhnout část produkce z trhu a současně i odstoupení odběratelů z dodavatelsko-odběratelských smluv. Nezákonné jednání inspekce hrubě poškozuje Templářské sklepy Čejkovice na dobrém jméně i v obchodních vztazích," uvedla firma.

Ta zopakovala, že dodržela všechny zákonné podmínky při prokazování původu hroznů. Firma chce, aby inspekce co nejdříve svoji kontrolu dokončila a výsledky zveřejnila. "Templářské sklepy Čejkovice vyslovují naději, že kontrola bude již dokončena zákonným způsobem a co nejdříve uzavřena s jasným výsledkem," uvedl Bartík.

Nejasné víno

Inspekce minulý týden oznámila, že Templářské sklepy musí stáhnout z trhu milion láhví vína.

Přes milion litrů - označovaných jako kvalitní odrůdová nebo jakostní odrůdová vína původem z Moravy - bylo totiž vyrobeno z hroznů, u nichž nelze dohledat místo, odkud pochází. Hrozny tak mohly být nakoupeny levně v zahraničí, pravděpodbně v Maďarsku nebo Moldávii.

A to zákon zakazuje.

Podle inspkece mají být ze sítě stáhnuty všechny šarže jakostního vína odrůdového a odrůdového vína tuzemské provenience ročníku 2009, které byly vyrobeny z hroznů těch odrůd révy vinné, které dodala společnost BJ VITIS, s.r.o. (Rulandské modré, Modrý Portugal, Muškát moravský, Sauvignon, Tramín červený, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé a Irsai oliver).

 

 

Právě se děje

Další zprávy