Boj o přežití: Aerolinky SkyEurope snížily svou hodnotu

Ekonomika Ekonomika
14. 7. 2009 19:51
Základní kapitál firmy byl snížen na méně než šestinu
Foto: Sky Europe

Vídeň - Letecká společnost SkyEurope, která se ocitla v problémech a požádala v červnu o ochranu před věřiteli, učinila další krok v procesu své restrukturalizace.

Akcionáři se rozhodli snížit hodnotu firmy, když na valné hromadě schválili snížení základního kapitálu, a to na zhruba 6,5 milionu eur  z původních více než 42 milionů eur. Akcie budou vyměněny v poměru 6,5 ku jedné, uvedla agentura ČTK s odkazem na informace agentury APA.

"Není pochyb, že je to složité, kvůli krizi a kvůli historii naší společnosti, která tak dlouho nevydělává peníze," přiznal bývalý šéf SkyEurope Jason Bitter. Společnost od zahájení svých letů v roce 2002 nikdy nevykázala zisk a jejím základním problémem je nedostatek cash flow, tedy volné hotovosti.

Bitter počátkem června řekl, že aerolinky potřebují investici ve výši zhruba 20 milionů eur. Firma v té době jednala se třemi investorskými skupinami, přičemž jednání chtěla ukončit do konce letošního roku.

"Nepotřebujeme víc než 20 milionů eur, může to být i méně," sdělil Bitter. Výše potřebné finanční injekce je podle Bittera nižší než dříve, neboť společnosti se podle něj daří zlepšovat provozní výsledky.

Bitter na začátku prázdnin skončil své působení ve SkyEurope po čtyřech letech a nyní povede marockou pobočku nízkonákladové aerolinky Air Arabia. Vedení převzal finanční ředitel Nick Manoudakis. Podle zdrojů ze SkyEurope na jeho odchodu trval i jeden z investorů, který má zájem o kapitálový vstup.

Nízkonákladové aerolinky SkyEurope jsou po ČSA druhým největším pravidelným dopravcem v Praze. Čistá ztráta vzrostla za první pololetí fiskálního roku o skoro 12 procent na 31,93 milionů eur. Provozní výnosy za šest měsíců do konce března klesly o 15,7 procenta na 84,81 milionu eur.

 

Právě se děje

Další zprávy