Bez práce je téměř 9,5 % obyvatel Unie. Ale bude líp

Petr Jemelka Petr Jemelka
1. 3. 2010 13:45
Míra nezaměstanosti v Evropě se zdá být stabilní a můžeme prý čekat spíše pokles
Na jedno volné místo připadá čím dál více uchazečů.
Na jedno volné místo připadá čím dál více uchazečů. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lednová míra nezaměstnanosti v Evropské unii dosáhla 9,5 procenta, v zemích platících eurem je nezaměstnanost ještě o něco vyšší - už třetí měsíc se drží těsně pod deseti procenty na hodnotě 9,9 procenta.

Vyplývá to z nejnovějších informací evropského statistického úřadu Eurostat.

Nezaměstnanost v evropském společenství sice pomalu roste, ale menším tempem, než analytici očekávali. Podle prognóz mělo být v prvním měsíci roku 2010 nezaměstnaných Evropanů přes deset procent (10,1 %). Nicméně jde o nejhorší výsledky v historii těchto statistik, tedy od roku 1998 respektive 2000 v případě celé EU. 

Nejhorší situace je pravděpodobně v Řecku, odtamtud ale konkrétní čísla zřejmě raději ani neposílají. Ze zemí, kde byla data k dispozici, je nejvyšší míra nezaměstnanosti uváděna u Lotyšska - 22,9 % a Španělska 18,8 %.

Naopak nejmenší problém sehnat práci mají lidé v Nizozemsku (4,2 %) a Rakousku (5,3 %). Nejstabilnější je podle všeho pracovní trh v Německu; u našich západních sousedů vzrostla nezaměstnanost o pouhé tři desetiny procentního bodu na 7,5 %. V Lucembursku také nebyl vzestup nezaměstnanosti nijak dramatický (ze 4,4 % na 4,9 %).

Celkem je bez práce 22,9 milionu Evropanů, z toho 15,7 milionu žije v eurozóně. Česká nezaměstnanost (kterou Eurostat měří jinak než ministerstvo práce a sociálních věcí) dosahuje 8,2 procenta, čímž nedosahuje ani evropského průměru. Naproti tomu slovenská nezaměstnanost (13,7 %) je šestá nejvyšší v EU. 

Podle analytika burzovní společnosti Fio Robina Koklara je poměrně stabilní míra nezaměstnanosti v Evropské unii dobrou zprávou a v nejbližších měsících, kdy se oteplí a nastane období sezónních prací, můžeme čekat její pokles.

 

Právě se děje

Další zprávy