Zaměstnavatelé nabízeli v únoru průměrně víc peněz

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 3. 2010 10:40
Průměrně nabízely firmy na internetu plat 20 893 korun. Nejvíc platí manažerům, ale lidé nejčastěji hledají místo řidiče.
Lidé na internetu nejčastěji hledali místa jako řidiči.
Lidé na internetu nejčastěji hledali místa jako řidiči. | Foto: www.man-mn.cz

Brno - Na jedné straně místa, na která chybí kvalifikovaní odborníci, na straně druhé zoufalí lidé bez práce, kteří jsou ochotní dělat cokoliv. I když to neumí.

Navzdory stále stoupající nezaměstnanosti se od ledna do února zvýšil průměrný plat, který firmy nabízejí svým budoucím zaměstnancům. Podle údajů pracovního portálu Agentka.cz vzrostl o 1,6 procenta na 20 893 korun

"Nejvyšší platy firmy nabízely manažerům, analytikům a makléřům nabízené částky překročily u všech 30 tisíc korun," konstatoval Petr Král, ředitel pracovního portálu.

Lidé však hledají na webu úplně jiné profese. Nejčastěji pátrají po místě řidiče, dělníka, prodavače nebo administrativního pracovníka.

Lidé zkouší cokoliv

V přetlaku zájemců o práci a nedostatku vhodných pracovních míst se lidé v zoufalství pokoušejí získat jakoukoliv práci. I když pro ni nemají potřebnou kvalifikaci.

"To se v praxi může projevit i tak, že je firma sice zavalená životopisy, ale bohužel zcela nevhodnými pro obsazované pracovní místo," vysvětlil Král.

Objevují se ale i opačný postup. Lidé žádají o místa, na která mají kvalifikaci naopak příliš vysokou.

"Práci jsem hledala přes půl roku. Ze zoufalství už jsem zkoušela i místa sekretářky. Musela jsem si vymazat polovinu životopisu, kde jsem měla údaje o svých zahraničních stážích," popsala svou zkušenost pětadvacetiletá vysokoškolačka Zora, která nakonec našla místo odpovídající její kvalifikaci v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy