Bendl zjišťuje, na co má stát právníky za půl miliardy

Karel Toman
7. 2. 2009 0:00
Smlouvy uzavřel předchozí ministr Aleš Řebíček
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Další horký brambor tahá z popela po svém předchůdci nový ministr dopravy Petr Bendl. Tentokrát je to "tajená" zakázka pro čtyři právní kanceláře za 450 milionů korun.

Ministerstvo ji uzavřelo pod vedením Aleše Řebíčka po výběrovém řízení koncem roku 2007. Od té doby ale úřad odmítá prozradit, co pro něj elitní právníci dělají. Rezort pod vedením Bendla nyní naznačuje možnou změnu.

Řekneme víc, co, to nevíme

"Nevidíme důvod proč neříct, čeho se smlouvy týkají," řekl Aktuálně.cz Bendlův staronový mluvčí Martin Kupka. Jeho dovětek ale přehnané naděje zatím krotí: "Jestli se bude možné dozvědět i o konkrétních kauzách? To nevím, může tomu bránit nějaký jiný zákon, například obchodní."

Ministr Bendl si podle Kupky každopádně vyžádal analýzu smluv se zmíněnými kancelářemi. "V úřadu je necelé dva týdny, pestřejší odpověď tedy ode ně zatím nečekejte. Vedle smluv s Kapschem jde ale o další věc, s kterou se chce seznámit. Z toho co vím, se smlouvy týkaly například veřejných soutěží. Minimálně jednu oblast jsem vám tedy teď odtajnil," nabídl vstřícné gesto Kupka. O poradenství pro privatizaci Českých aerolinií ale podle něj v uvedeném případě nešlo.

Kdy se tedy veřejnost o smlouvách za bezmála půl miliardy dozví víc? To zatím Kupka není schopen odhadnout. "Až bude analýza hotová, určitě z ní připravíme nějaký výstup," slíbil.

Dodal zároveň, že užívání služeb externích právníků je běžné i na jiných ministerstvech. "Ministerstvo jich nemá dost a bylo by nákladné se jimi pro takový servis personálně vybavit," řekl.

Řebíčkova odpověď: černé řádky

Ministerstvo dopravy, Ředitelství silnic a dálnic ČR a Ředitelství vodních cest uzavřelo celkem 75 smluv s kancelářemi: Weil, Gosthal & Manges; Jansta, Kostka & spol.; Kříž a Bělina; Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. Ve veřejné soutěži vyhrály poskytování svých služeb ministerstvu na tři roky.

Obsah smluv si na základě zákona o právu na informace vyžádala ekologická organizace Děti země. "Stále nevíme, jaké služby tyto kanceláře poskytují. Účel smluv v rozsahu od 2 do 60 řádků je v nich totiž začerněn," sdělil před časem Miroslav Patrik z Dětí Země.

Ekologové teď zvažují, že na ministerstvo podají kvůli tajnostem žalobu. Podle Patrika totiž občané mají právo vědět, za co stát utrácí bezmála půl miliardy z veřejných peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy