Budoucí ministr Bendl hodlá prověřit smlouvy s Kapschem

Kateřina Eliášová
15. 1. 2009 17:20
Bendl nastoupí na ministertvo už příští týden
"Moje takové motto zní, že doprava nemá zatěžovat, ale spojovat a přibližovat," říká nastávající ministr Bendl.
"Moje takové motto zní, že doprava nemá zatěžovat, ale spojovat a přibližovat," říká nastávající ministr Bendl. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý středočeský hejtman Petr Bendl, kterého si premiér Mirek Topolánek vybral za nástupce Aleše Řebíčka na ministrestvo dopravy, chce nechat prověřit stávající smlouvy s firmou Kapsch.

Ta zvedla v Česku mýtný systém. Smlouvy, které s ní uzavřela ještě koaliční vláda vedená socialisty, kritizoval krátce po svém nástupu na ministerstvo i Bendlův předchůdce Řebíček.

Postupně ale uzavřel s Kapschem další dodatky, díky kterým firma získá zakázku za 4 miliardy korun na vybudování informačních tabulí na dálnicích. A o Kapschi se mluví také v souvislosti v novým projektem, kdy mají klasické dálniční známky být vystřídány elektornickými kartami.

Bendl se netají s tím, že se od začátku zpochybňoval systém výběru mýtného, jak ho dělá Kapsch. Místo stávajícího mikrovlnného prosazoval satelitní princip.

"Určitě se chci podívat na závazky, které ministerstvo má, a určitě to bude jedno z témat, o kterých budeme na ministerstvu mluvit," řekl Aktuálně.cz Bendl.

A.cz: Co teď bude se smlouvami s Kapschem, uvažujete o jejich vypovězení?

Je řada právních kroků, které byly udělány a ty musím respektovat. Já se teď budu snažit se v tom zorientovat v té situaci, neznám detaily.

A.cz: Budete teď ty smlouvy znovu přezkoumávat?

Určitě se chci podívat na závazky, které ministerstvo má a určitě to bude jedno z témat, o kterých budeme mluvit.

Mýtná brána společnosti Kapsch. Ilustrační snímek.
Mýtná brána společnosti Kapsch. Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A.cz: Kloníte se k další spolupráci s Kapschem?

Teď už se nemůžu dívat zpátky, musím se dívat do budoucnosti. Podívat se na to, co je možné, jak tu situaci zlepšit. Léta zpátky jsem říkal, že zavedení mikrovlnného systému pro nás příliš výhodné není. Nicméně k tomu rozhodnutí zavést jej došlo bez toho, aniž bych to mohl ovlivnit. Jsou tady některé smluvní závazky, které budu muset respektovat.

Mýto z velké části způsobilo odsunutí nákladní dopravy ze zpoplatněných silnic na ty nezpoplatněné, tedy na krajské komunikace a do centrer měst a obcí. Ta situace je dnes hodně nevyvážená a bude třeba s ní něco provést.

A.cz: Co konkrétně s tím chcete dělat?

Dokud neznám podrobnosti, těžko říct, co dál.

A.cz: Ve hře je taky smlouva s Kapschem na elektronické dálniční známky. Budete to prosazovat?

Neznám smlouvy a konkrétní závazky. Pokud je tam pevný závazek, který nebudu schopný změnit, budu hledat nějaké variantní řešení.

 

Právě se děje

Další zprávy