Becherovka vyhrála další spor o ochrannou známku

alt
8. 7. 2008 12:55
Napodobitel má jít do vězení

Karlovy Vary - Výrobce Becherovky znovu uspěl v dlouholetých sporech o ochrannou známku na svůj bylinný likér.

Krajský soud v Plzni v pondělí rozhodl v neprospěch Jiřiny Hoffmannové, která chtěla, aby soud firmě Jan Becher-Karlovarská Becherovka zakázal ochranné známky používat.

Soud rozhodl, že známky právoplatně patří výrobci. Informovala o tom Eva Kotýnková, manažerka komunikace Becherovky. Hoffmanová ale ještě může podat odvolání.

Hoffmannovou spolu s jejím synem Zdeňkem už okresní soud v Domažlicích v jiném procesu na podzim odsoudil za porušování práv k ochranné známce.

Za napodobeniny do vězení

V letech 1998 až 2003 na Slovensku ve spolupráci s několika firmami prodali přes sto tisíc lahví likéru označeného jménem Johann Becher a baleného v téměř stejných lahvích jako Becherovka.

Oba byli odsouzeni na jeden a půl roku, Zdeněk Hoffmann nepodmíněně. Proti rozhodnutí se odvolali, krajský soud jej ale 25. června potvrdil.

Zdeněk Hoffmann se také snažil dosáhnout neplatnosti některých ochranných známek karlovarské firmy u Úřadu pro průmyslové vlastnictví a poté u Nejvyššího správního soudu, ale bezúspěšně.

Hoffmann tvrdí, že doklady o svém právu na Becherovku našel po smrti otce. Smlouvu umožňující výrobu likéru spolu s receptem měl získat jeho děd v roce 1939 od Alfreda Bechera, společníka firmy Johann Becher. Podle soudů ale Hoffmann neprokázal pravost smlouvy.

Čtěte dále:
Jan Becher není značka, volal údajný dědic. Prohrál

 

Právě se děje

Další zprávy