Banka vyplácela dotace z programu Panel neoprávněně

ČTK ČTK
11. 3. 2013 15:27
Českomoravská záruční a rozvojová banka vyplácela neoprávněně úrokové dotace
Foto: PANEL PLUS / Jaroslav Hejzlar

Praha - Správce programu Panel, Českomoravská záruční a rozvojová banka, vyplácel neoprávněně úrokové dotace, na něž žadatelé ztratili nárok. Pochybení se mělo týkat 225 případů z celkem 9500 uzavřených smluv o poskytnutí dotace z programu Panel. Neoprávněně tak bylo vyplaceno zhruba 16 milionů korun.

"Českomoravská záruční a rozvojová banka v rozporu s nařízením vlády v minulém roce vyplácela dotace i v případě, že si příjemci dotací refinancovali své úvěry. To nebylo účelem dotací. Podstatou podpory bylo vylepšovat si byty a domy, a ne zlepšovat svou platební bilanci," řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous s tím, že ministerstvo na pochybení banku opakovaně upozorňovalo.

Vyplácení úrokových dotací u refinancovaných úvěrů banka pozastavila až v prosinci loňského roku. Neoprávněně byly dotace propláceny pouze loni.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce nyní vládě navrhnout, aby státní podporu dostávali příjemci i v případě refinancování úvěru. Ti, co dostali dotaci neoprávněně, by tak o ni nepřišli a peníze by nemuseli vracet. Zpětně by měli dostat státní příspěvek také ti, kteří mají proplácení dotací od prosince pozastavené. "Smyslem návrhu legislativní úpravy je odstranit vzniklou nerovnost," uvedl Kalous.

Vládě ministerstvo ve středu předloží informativní zprávu o tomto problému s návrhem, aby resortu uložila zpracovat jeho řešení. Celý proces tak zabere nejméně tři měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy