Výdaje fondu bydlení klesnou na rok 2013 o sto milionů

Věra Tůmová
19. 12. 2012 22:00
Státní fond rozvoje bydlení má sněmovnou schválený rozpočet pro rok 2013
Rezidence Stodůlky (vizualizace)
Rezidence Stodůlky (vizualizace) | Foto: PSJ

Praha - Rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) pro rok 2013 prošel Poslaneckou sněmovnou. Oproti letošku má fond schválené výdaje ve výši 1,6 miliardy korun. To je o 100 milionů korun méně než v letošním roce. Příjmy fondu mají být v příštím roce podle ČTK 966 milionů korun.

K nejvýznamnějším příjmům SFRB přitom patří jednak úrokové výnosy z prostředků vložených na bankovní účty a dále pak také prostředky z úvěrů z předchozího období. U SFRB například příjem z přijatých úroků z dočasně volných finančních prostředků činil v období od září 2011 do května letošního roku 958,88 milionu korun.

Podle vyjádření pro ČTK příjmy fond SFRB použije na programy podpory bydlení, jako jsou například nízkoúročené úvěry na výstavbu nájemních bytů a na rekonstrukce. SFRB hodlá rovněž získat další peníze i z evropských fondů.

Díky změně, kterou kabinet schválil na začátku letošního prosince, budou vlastníci bytových domů moci žádat SFRB v roce 2013 o finančně zajímavější úvěry na opravy a modernizace bytových domů. Pro tyto účely má v příštím roce SFRB vyčleněno zhruba 210 milionů korun. S přispěním evropských fondů a dalších zdrojů to ale podle ČTK v příštích letech mohou být ročně až čtyři miliardy korun.

Nízkoúročené půjčky jen pro vybrané

Na opravy bytových domů počítá fond pro příští rok se 600 miliony korun, které v podobě nízkoúročených půjček zajistí unijní podpůrný nástroj s názvem Jessica. Tyto prostředky ale nemohou využít zdaleka všichni. Mohou o ně v roce 2013 požádat pouze majitelé bytových domů, které jsou ve městech, jejichž radnice mají vypracovaný takzvaný Integrovaný plán rozvoje měst.

Státní fond rozvoje bydlení byl v roce 2000 založen kvůli podpoře rozvoje bydlení v České republice. Hlavním zdrojem příjmů SFRB byly tehdy prostředky z privatizace, které SFRB získal v letech 2000-2005 ve výši přes 33 miliard korun s tím, že měl vytvářet potřebné dlouhodobé zdroje pro financování podpory bydlení.

 

Právě se děje

Další zprávy