Bank of Scotland prodělala rekordních 24 miliard liber

Ekonomika Ekonomika
26. 2. 2009 13:40
Banka chystá restrukturalizaci, propustí tisíce lidí
Znak britské libry
Znak britské libry | Foto: Reuters

Londýn - Největší ztrátu v historii britské ekonomiky ohlásila Royal Bank of Scotland (RBS). Podle její dnešní zprávy, kterou zveřejnila agentura Reuters, činí celková ztráta 24,1 miliard liber - to je zhruba 761 miliard korun.

Podle banky se na rekordní ztrátě promítlo hlavně 16,2 miliardy liber za nákup jejího dánského rivala ABN Amro a dalších 7,9 miliard liber provozních ztrát.

Banka zároveň přiznala, že chce od vlády získat dalších 13 miliard liber vydáním nové emise akcií. Představila také program restrukturalizace a snížení nákladů o dvě a půl miliardy liber.

Vláda bance pojistí toxická aktiva

"Přijali jsme zásadní opatření k restrukturalizaci celé skupiny," sdělil výkonný ředitel RBS Stephen Hester. "Hledáme cestu ke své samostatné síle a ospravedlnění podpory ze strany vlády a všech našich akcionářů," dodal.

Plán banky přichází v době, kdy vláda spustila program k zajištění toxických aktiv v hodnotě až 500 miliard liber. Vláda tak chce v ekonomice zasažené krizí opět rozproudit půjčky. Tento vládní program pojištění aktiv pokryje 19,5 miliard liber ztráty RBS. Vláda pak ponese 90 procent případných ztrát, banka zbylých deset. Za účast na tomto vládním "pojištění" banka zaplatí 6,5 miliardy liber.

Martin Slaney z burzy GFT řekl Reuters, že ztráta RBS je ve skutečnosti menší, než se někteří obávali, a že výhodné pojištění ji taky nepřijde tak draho, jak se čekalo. "Pořád ale v RBS vládne pocit, že její stoprocentní znárodnění je nevyhnutelné," řekl. Plánované úspory 2,5 miliard liber podle něj znamenají seškrtání asi desetitisíce pracovních míst.

Restukturalizační program banky zahrnuje přesun 45 procent kapitálu z investiční větve do komerční. Dalších 20 procent aktiv v hodnotě 240 miliard liber chce během příštích tří až pěti let vložit do zvláštní jednotky určené k prodeji nebo odpisu.

Po oznámení těchto kroků akcie banky vzrostly o 24 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy