Balkán mrzne, Fico chce spustit jadernou elektrárnu

Pavla Adamcová Tomáš Fránek, Pavla Adamcová
8. 1. 2009 14:45
Transgas: Zásobování České republiky zemním plynem je stabilní
Předměstí bosenské metropole Sarajevo: Pracovníci pily nestačí připravovat dříví pro zájemce, kteří jsou kvůli odstávkám plynu na mrazu.
Předměstí bosenské metropole Sarajevo: Pracovníci pily nestačí připravovat dříví pro zájemce, kteří jsou kvůli odstávkám plynu na mrazu. | Foto: Reuters

Praha - Zásobování Česka zemním plynem probíhá bez problémů. Uvedl to dnes v prohlášení tiskový mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský. Dodávky zemního plynu severní cestou přes Německo jsou stabilní a zásobování zákazníků je stoprocentní.

"Dodávky severní cestou pokračují plynule i dnes a do země proudí sjednané objemy zemního plynu přes předávací stanici Hora sv. Kateřiny/Olbernhau," uvedl mluvčí.

Zahraniční dodávky i nadále Transgas doplňuje čerpáním zemního plynu z podzemních zásobníků. "V současné době zákazníkům v České republice žádná omezení nehrozí," zopakoval Chalupský prohlášení ze středy.

Dodávky zatím české spotřebě stačí

Do Česka nyní proudí plyn o objemu asi 9 milionů kubických metrů severní cestou přes Německo a také z Norska, kudy do republiky přijde přibližně 8 milionů metrů kubických. Klíčových 40 milionů metrů kubických pak republika dostává ze sedmi tuzemských zásobníků plynu.

Dodávkami se tak zatím pokryje denní spotřeba 50 milionů kubických metrů.

Společnost Česká plynárenská zároveň dnes v Londýně dojednala podmínky pro dodávku jednoho milionu metrů krychlových plynu z Norska. Informoval o tom dnes v rozhovoru pro ČT 24 ředitel firmy Eduard Pálka. Podle původního návrhu měl být plyn k dispozici od 15. ledna, ale ve středu večer norská společnost StatoilHydro oznámila, že je připravena zahájit dodávky ještě před tímto termínem.

Smlouvu s německou plynárenskou firmou VNG AG na dodávku plynu do Česka zároveň podepsala společnost Vemex, a to ve výši tří milionů metrů krychlových za den. Platnost smlouvy je od dnešního dne, řekl podle agentury ČTK viceprezident pro marketing společnosti Vemex Hugo Kysilka.

Ostatní země mají větší problémy

Problémy ale mají například na Slovensku nebo v Maďarsku. Slovensko nyní čerpá plyn pouze ze zásobníků firmy SPP. Ta potvrdila, že pro větší podniky s dohodnutým ročním odběrem nad 60 000 krychlových metrů platí nadále omezení při spotřebě plynu.

Výrobu už zastavila automobilka Kia, v trnavském závodě automobilky PSA Peugeot Citroën bude podle mluvčího společnosti Petra Švece zastavená výroba v době čtvrteční ranní směny. "Pokud se situace nezmění, výrobu zastavíme i v odpolední směně," uvedl. Výrobu omezil také bratislavský Slovnaft.

Velké slovenské firmy ale neomezily odběr zemního plynu tak, jak jim to úřady ve středu nařídily kvůli zastaveným dodávkám komodity z Ruska. Novinářům to dnes řekl ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Spotřeba klesla o 1,3 milionu metrů krychlových místo předpokládaných 4,3 milionu. Pokud se omezení spotřeby dodrží podle požadavku vlády, má země zásoby plynu na deset dní.

Slovenský premiér Robert Fico upozornil, že pokud nebudou do 48 hodin obnoveny dodávky plynu, spustí Slovensko opět provoz atomové elektrárny v Jaslovských Bohunicích.

V Maďarsku už výrobu přerušila automobilka Suzuki, omezení dodávek už hrozí i menším firmám.

Nejhorší situace je na Balkáně. Problémy mají Bulharsko, Srbsko i Bosna a Hercegovina. Například bez topení zůstalo v Sarajevu na 72 000 domácností.

Čtěte blogy na Aktuálně.cz:

Foto: Aktuálně.cz
Jan Beránek: Vyjdeme z plynové krize konečně poučení?
Foto: Aktuálně.cz
Václav Pačes: Jak vážná je energetická krize?
 

Právě se děje

Další zprávy