Nedostatek plynu: Varování dostalo 130 českých firem

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
7. 1. 2009 17:12
Transgas je upozornil, že mohou nastat problémy
Zaměstnanec plynárenské společnosti Vítězslav Borovička na inspekci plynových rozvodů u Příbrami: Z Ruska nepřiteklo nic.
Zaměstnanec plynárenské společnosti Vítězslav Borovička na inspekci plynových rozvodů u Příbrami: Z Ruska nepřiteklo nic. | Foto: Reuters

Praha - V případě, že Rusko neuvolní kohoutky, jimiž do Evropy posílá zemní plyn, má Česko přibližně čtyřicet dní na přípravu katastrofických scénářů.

Společnost RWE Transgas po dnešním ránu, kdy se Česko a Evropa ocitly zcela bez dodávek ruského plynu přes Ukrajinu, znovu přepočítala stav zásobníků a dodávky, které do Česka dostává z jiných zdrojů.

"Zohledňujeme, že v republice panují arktické mrazy a spotřeba je vyšší. Pokud se oteplí, bude to o pár dní více," uvedl mluvčí společnosti Martin Chalupský.

Do Česka nyní proudí plyn severní cestou přes Německo, a to v objemu asi 9 milionů kubických metrů denně; 8 milionů kubických metrů přijímá Česko z Norska. Klíčových 40 milionů metrů kubických pak dostává z podzemních zásobníků plynu, které leží v obcích Třanovice, Lobodice, Štramberk, Tvrdonice, Dolní Dunajovice, Uhřice, Háje.

Foto: RWE
Čtěte reportáž:
V sedmi obcích mají poklad. Zásoby plynu na dva měsíce

"Denní spotřeba v Česku nyní činí 50 milionů kubických metrů, čili z těchto tří zdrojů jsme schopni ji plně vykrývat. V zásobnících máme v tuto chvíli 2 miliardy kubických metrů," vypočítává Chalupský. Ze zásobníků lze v zimě pouze čerpat, doplňují se v létě.

Navzdory tomu, že zásoby jsou zatím velké, a Rusko a Ukrajina nadto přislíbily, že se hned zítra vrátí k jednacím stolům, Transgas již rozeslal první varování firmám s ročním odběrem plynu přesahujícím pět milionů kubických metrů.

Ruský premiér Vladimir Putin během interview pro americkou zpravodajskou stanici CNN.
Ruský premiér Vladimir Putin během interview pro americkou zpravodajskou stanici CNN. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Rozhádaní Rusové a Ukrajinci usednou v Bruselu ke stolu

"Přes 130 největších tuzemských klientů obdrželo upozornění, že je situace vážná, a pokud se nezlepší, omezíme přísun plynu," uvedl člen představenstva společnosti Tomáš Varcop. "My zatím s žádnou regulací nepočítáme, věříme, že nebude potřeba nikoho omezovat - jde o preventivní krok."

Pokud by i přesto na takový scénář došlo, situace podniků se zkomplikuje. V současnosti mají problém především s aktuálním počasím, kdy spotřeba plynu roste. "Pokud se situace nezmění, dopady na podnikovou sféru mohou být velmi výrazné. Při regulačním stupni číslo 2 by musela být zastavena výroba ve sklářství. Hrozba omezení dodávek plynu se však týká i dalších energeticky náročných výrob, tedy papíren, některých hutí, železáren, stavebních firem, ale i plynem vytápěných velkoskladů. Problémy by nastaly v oborech, jako je strojírenství," připomněl generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Zdeněk Liška.

Ke zdražení plynu by zatím dojít nemělo. Podle člena představenstva RWE Transgas Wolfganga Peterse jsou dodávky z Norska i ze severu cenově srovnatelné s těmi z východu.

 

Právě se děje

Další zprávy