Antimonopolní úřad šetří tendr na mýto

vid
19. 12. 2005 15:00
Praha/Brno – Pokud antimonopolní úřad zjistí, že tendr na mýto nebyl v pořádku, mohlo by to stát křeslo ministra dopravy.

Úřad začal šetřit veřejnou soutěž na systém elektronického mýta z návrhu sdružení firem Mytia. Ministerstvo ho společně se dvěma dalšími uchazeči vyřadilo z tendru a jako jeho vítěze vybralo jedinou zbylou společnost Kapsch. Mytia to odmítá a proto se obrátila s návrhem na zahájení šetření na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Premiér Jiří Paroubek naznačil, že kvůli kauze by mohl odstoupit ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL). "Pokud by se zjistilo, že to ministerstvo dopravy nezvládlo, tak nějaké následky někdo nést musí, určitě to nebude předseda vlády. Já ministerstvo dopravy neřídím," řekl Paroubek koncem listopadu v televizi Nova.

Šimonovský ale za rozhodnutím výběrové komise stojí. "Ministerstvo postupovalo podle zákona a doufáme, že ÚOHS to jen potvrdí," řekla k tomu dnes ČTK mluvčí ministerstva Marcela Žižková.

Úřad může nařídit nové vyhodnocení tendru

Antimonopolní úřad by podle jeho předsedy Martina Peciny v případě porušení zákona mohl soutěž zrušit nebo nařídit její nové vyhodnocení. Mohl by také zrušit smlouvu mezi vítěznou firmou a ministerstvem. Řízení však nemá odkladný účinek.

Sdružení firem Mytia a další dva uchazeče vyřadilo z tendru ministerstvo dopravy kvůli formálním nedostatkům. Zakázku získala firma Kapsch, která nabídla vybudovat mýto s využitím mikrovlnné technologie.

Kromě návrhu na zahájení řízení od Mytie dostal ÚOHS ještě tři další podněty a má nyní lhůtu 30 dnů pro vydání rozhodnutí. Mytia sdružuje švýcarské společnosti Ascom a Fela a švédskou firmu Damovo.

Mýto už za rok: zatím pro kamiony

Poslanecká sněmovna schválila v pátek zákon, který má umožnit zavedení mýta podle představ ministerstva dopravy od počátku roku 2007. Od tohoto termínu budou mýtné platit nákladní vozidla s hmotností nad 12 tun zhruba na 2100 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a silnic první třídy.

Do státní pokladny by měl výběr z mýtného podle posledních odhadů ministra dopravy Milana Šimonovského přinést kolem deseti miliard korun ročně.

Na dálnicích a rychlostních komunikacích by měla vozidla s hmotností nad 12 tun platit 4,05 koruny na kilometr, na silnicích první třídy to bude 1,90 koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy