Sněmovna: Mýto pro kamiony od roku 2007

ČTK, eko
16. 12. 2005 11:51
Praha – Poslanci schválili klíčový zákon pro zavedení elektronického mýta. Kamiony nad 12 tun budou platit mýtné na dálnicích od roku 2007.
Mikrovlnné snímače bude muset Kapsch postavit nad všemi silnicemi, na kterých se bude vybírat mýtné.
Mikrovlnné snímače bude muset Kapsch postavit nad všemi silnicemi, na kterých se bude vybírat mýtné. | Foto: Kapsch

Zákon dnes sněmovna schválila ve třetím čtení a poslala jej do senátu. Vláda chce zavedením mýtného zmírnit nadměrné zatížení dálnic, které trpí zejména mezinárodní kamionovou dopravou.

Osobní auta až v roce 2012

Zavedení mýtného by mohlo podle ministra dopravy Milana Šimonovského přinést do státní pokladny ročně až deset miliard korun. Od počátku roku 2007 by se tak mýtné mělo vybírat na českých dálnicích, rychlostních komunikacích a silnicích první třídy. Dohromady zhruba na 2100 kilometrech.

Auta nad 12 tun podle Šimonovského platit 4,05 koruny na kilometr, na silnicích první třídy to bude 1,90 koruny. Nyní stát kamionům prodá dálniční známky za necelou miliardu korun ročně. Osobní vozy mají mýtné začít platit nejdříve v roce 2012.

ODS proti kvůli vyvlastňování

Proti předloze hlasovali poslanci ODS, a to ne kvůli nesouhlasu se samotným zákonem, ale jako protest proti přijetí pozměňovacího návrhu Miloslava Kaly z ČSSD.

Kala navrhl, aby stát mohl zřídit věcné břemeno na cizím pozemku, přes který vede dálnice, silnice nebo místní komunikace, a to v případě, že se nepodařilo s majitelem pozemku dosáhnout majetkového vypořádání.

Majitel pozemku by měl dostat za strpění břemene jednorázovou náhradu ve výši, kterou stanoví prováděcí předpis. Někteří poslanci tento návrh označují za vyvlastňování.

Zákon nyní projedná Senát a posoudí prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy