Opozice ve sněmovně kritizovala mýto

ČTK, eko
15. 12. 2005 13:38
Praha – Opozice tvrdí, že vláda uvažuje o zavedení systému, který je v cizině už technicky překonaný.

Strany mimo vládu se na tom shodly při dnešní debatě ve sněmovně o zavádění mýta.

"Nepovažuji za vhodné, aby provozování mýta spotřebovalo asi 30 procent vybraných prostředků, když v Evropě existují systémy, kterým stačí pět až šest procent," uvedl poslanec ODS Karel Sehoř.

Komunistický poslanec František Koníček zase upozornil, že v zahraničí podobné projekty financují zpravidla dodavatelé či provozovatelé, kterým se investice postupně splácí. V Česku ale podle něj stát peníze nejprve vydá a pak je postupně umořuje.

Výtku ale odmítl ministr dopravy Milan Šimonovský. "To, co konstatoval (poslanec Koníček), je možná z nedostatku informací naprostý omyl," reagoval.

Mýtné by se v Česku mělo od kamionů začít vybírat od roku 2007. Soutěž na dodávku a provozování mýtného systému vyhrála společnost Kapsch poté, co komise ministerstva dopravy další tři nabídky vyřadila. Kapsch zvítězil s druhou nejdražší nabídkou.

Tendr zkoumá antimonopolní úřad

Průběh tendru se stal terčem kritiky vyřazených firem i opoziční ODS. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina již dříve uvedl, že obdržel čtyři podněty k prošetření výběrového řízení a v nejbližší době rozhodne, zda zahájí správní řízení.

V takovém případě by se mohl posunout termín pro podpis smlouvy s vítězným konsorciem z konce letošního roku o několik týdnů.

K přehodnocení tendru směřuje i jeden z pozměňovacích návrhů předsedy komunistů Vojtěcha Filipa. Poslanec chce, aby vláda pokračovala ve vyhodnocování podaných nabídek, případně aby celý tendr zrušila. Neočekává se ale, že by jeho návrhy byly přijaty.

Vítězný Kapsch nabídl, že systém vybuduje a bude deset let provozovat za 22 miliard korun. Z této částky je dle Šimonovského zhruba čtyři miliardy daň z přidané hodnoty a tři miliardy investice do technologií. Zbylých 15 miliard jsou provozní náklady na deset let.

České republice ještě chybí zákon, který má vytvořit právní podmínky pro vybírání mýtného na českých dálnicích. V pátek by ho měla schvalovat sněmovna. Musí jej však ještě také posoudit senát a podepsat prezident republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy