16 let starý tunel fondů Trend a Mercia má 4 viníky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 10. 2012 16:45
S více než miliardovou škodou jde o jeden z největších případů tunelování v Česku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové v pondělí v případu údajně vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia uložil dvěma bývalým manažerům fondů tříleté tresty a dvěma dvouleté tresty vězení.

Na dva roky do vězení mají jít Miroslav Hálek a Libor Páv. Tříletý trest vězení uložil soud Luďkovi Špriňarovi a Janu Cholastovi. Muži jsou odsouzeni za porušování povinností při správě cizího majetku. Všichni mají zákaz činnosti v orgánech obchodních společností na pět let. V různé míře mají odsouzení fondům zaplatit náhradu škody v hodnotě přes 700 milionů korun. Vynesení rozsudku se účastnili jen Hálek a Páv.

Odsouzena tak byla polovina z osmi obžalovaných. Tresty jsou nižší než v původních rozsudcích. Obžaloba vinila vedoucí pracovníky z poškození fondů ve výši 1,4 miliardy korun. Původní nejvyšší trest byl sedm let.

Hradecký soud případ projednával už potřetí, předchozí dva rozsudky z let 2008 a 2009 pražský vrchní soud zrušil. Kauza začala před 16 lety a s více než miliardovou škodou je jedním z největších případů tunelování v Česku.

Podle obžaloby desítka manažerů v polovině 90. let z portfolií fondů různými machinacemi vyvedla akcie nejcennějších firem, například pražského obchodního domu Kotva.

Fond Trend zkrachoval, Mercia je v likvidaci

Rozhodující pro pondělní rozsudek byly nové znalecké posudky z oborů ekonomiky a reklamy. Soud tak podle předsedy senátu Luboše Sováka obviněné v řadě žalovaných skutků na základě posudků zprostil obvinění. Čtyři obžalovaní proto v pondělí od soudu odešli bez trestu.

Soud například nepotrestal údajné machinace s nákupem reklamy za peníze fondů či machinace s vyvedením akcií obchodního domu Kotva. Ani smluvní pokuty za neprovedené obchody s akciemi prý podle znalců nebyly neúměrné. Obvinění však podle soudu nedělali dost pro to, aby škody hrozící fondům odvrátili.

Podle státní zástupkyně Soni Bělohlávkové majetek kvůli hospodaření zástupců fondů "vyšuměl". Poznamenala, že snížení trestu ovlivnilo i to, že jde o velmi starý případ. Odvolání žalobkyně hodlá podat.

Hálek, který byl podle obžaloby údajnou hlavou celé skupiny a dva roky strávil ve vyšetřovací vazbě, nyní poprvé od soudu neodešel s nejvyšším trestem. Proti trestu se chce opět odvolat.

"Rozsudek je pro mě těžko uchopitelný. Jsem odsouzen za to, že jsem nic nedělal proti smlouvám, které sám soud i znalci označili za správné. I to sdělení obvinění před 15 lety bylo nezákonné," řekl Hálek. Odmítl, že by jeho jednáním vznikla akcionářům Trendu škoda.

Rozsudek soudce četl dvě hodiny, všichni přítomní v soudní síni stáli. Posadit se mohli jen lidé se zdravotními problémy.

Zamotaná kauza a podivné okolnosti

Fond Trend založili v roce 1991 hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl, kteří v případu figurují jako svědci. Obžalovaní podle spisu získali nad fondy Trend a Mercia kontrolu v polovině 90. let. Fond Trend v roce 2000 zkrachoval, fond Mercia je v likvidaci.

Bývalý předseda představenstva Trendu Miroslav Hálek byl v souvislosti s činností ve fondech Trend a Mercia obviněn už v březnu 1997. Státní zastupitelství postupně obžalovalo 11 vedoucích pracovníků fondů.

Případ provázejí podivné okolnosti. V březnu 2000 rezignoval královéhradecký žalobce Vladislav Kusala, který případ dozoroval. Nadřízení ho totiž podezřívali ze soukromých styků s lidmi spjatými s kauzou. Případ byl následně převeden nejprve z východních do jižních Čech, v únoru 2002 se ho ujal republikový úřad vyšetřování.

Vyšetřovatel případu se zastřelil

V létě stejného roku se zastřelil vyšetřovatel případu Blahoslav Kavka. Ředitel Krajského úřadu vyšetřování v Hradci Králové Miloš Kříž tehdy řekl, že obvinění na Kavku vyvíjeli tlak.

Ke královéhradeckému krajskému soudu byla podána obžaloba na Hálka a dalších deset bývalých manažerů v srpnu roku 2003. Soud ale vrátil případ policii k dopracování. Žalobci soudu postupně podali tři obžaloby, uspěli až s poslední. O pět let později uložil krajský soud šesti bývalým manažerům tresty od tří do sedmi let vězení.

Čtyři obžalovaní dostali podmínku, jeden byl osvobozen. Nejpřísnější, sedmiletý trest dostal Hálek, který byl podle žalobce hlavou skupiny. Rozsudek v červnu následujícího roku zrušil pražský vrchní soud, který kauzu vrátil k novému projednání.

V prosinci roku 2009 uložil královéhradecký krajský soud šesti manažerům tresty od dvou do tří let, dva obžalovaní dostali podmínku, dva byli osvobozeni. Pražský vrchní soud ale případ v říjnu 2010 podruhé vrátil k novému projednání. Nyní soud v Hradci Králové opět uznal vinnými čtyři manažery fondů.

 

Právě se děje

Další zprávy