Zkuste doma pěstovat citrusy, třeba mandarinku

Andrea Berniová
3. 12. 2012 12:26
Stromky citrusů můžete koupit už vypěstované, anebo začněte sami od semínka. Jak o citrusy pečovat?
Vypěstujte si mandarinky sami
Vypěstujte si mandarinky sami | Foto: Aktuálně.cz

Pěstujete doma pokojové rostliny? Pokud se jedná o zajímavě vypadající rostliny nebo o nepříliš známé druhy, stanou se opravdu zajímavou dekorací. Je samozřejmě nutné rostliny pravidelně a dostatečně zalévat, ale také hnojit či přesazovat. To když už se jejich kořeny do květináče nevejdou. Pokojové rostliny mají různé nároky na světlo, teplotu i zálivku.

Jaké pokojové rostliny máte doma? Mezi časté druhy patří například fíkus, myrta, kaktus či ibišek. Přemýšleli jste ale o pěstování exotických rostlin, třeba citrusů?

Jak se o citrusy starat?

Rostlinky citrusů potřebují hlavně dostatek tepla, proto by se jim u vás doma mohlo líbit. Rozhodně je ale neumisťujte k oknu, které v zimě často otevíráte kvůli větrání. Mrazivý vzduch citrusům nesvědčí. V teplých měsících můžete rostlinu vynést na zahradu, chraňte ji ale před větrem.

Budete potřebovat speciální hnojiva určená přímo na tyto rostliny. V zimě, kdy se citrusům dostává málo světla, je ale příliš nehnojte a nepřelévejte. Přezimují lépe v chladnější místnosti (třea v ložnici) než ve vytopeném obývacím pokoji.

Vypěstujte si je sami ze semínka

Citrusy můžete koupit už vypěstované do malého stromečku. Na tom se často také už zelenají nezralé plody a jen na vás a vaší péči, zda vám doma dozrají a pochutnáte si na nich.

Můžete si samozřejmě citrusy vypěstovat od základu sami - pokud zasadíte semínko. Zkuste do květináče umístit semínko z mandarinky či citronu. Bude trvat několik let, než se dočkáte plodů, ale budete vědět, že jste stromeček vypěstovali zcela sami od základů. A citrusové stromky vypadají dobře i bez plodů.

 

Právě se děje

Další zprávy