Jak pěstovat pokojové rostliny? Jejich nároky se liší

Andrea Berniová
24. 8. 2012 9:05
Každá rostlina je jiná. Zjistěte si proto, jakou péči potřebuje právě ta vaše
Zkuste doma pěstovat orchideje
Zkuste doma pěstovat orchideje | Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Pěstujete doma pokojové rostliny? Dokážou vkusně doplnit interiér a také ho zútulní. Jen je potřeba si rostliny správně vybrat a také o ně vhodně pečovat. Především musejí mít dost místa pro svůj růst. Nesnažte se vtěsnat rozpínající se rostlinu do malého prostoru. Pokud se navíc její kořeny derou ven z květináče, je potřeba ji přesadit.

Zjistěte, co vaše rostlina potřebuje

Různým rostlinám vyhovují různé podmínky. Některé potřebují dostatek slunečního světla, jiným je lépe ve stínu. Každé může vyhovovat jiná četnost zalévání. Pokud chcete pokojové rostliny pěstovat úspěšně, zjistěte si o každé z nich, jakou péči potřebuje. Informace najdete na internetu, nebo se zeptejte přímo v prodejně.

Co když začnou rostlině žloutnout listy a uvadá? Pak je něco špatně. Nejprve zjistěte, zda ji nenapadli škůdci či nějaká choroba. Pokud ano, můžete proti nim zakročit speciálními přípravky. Když se zdá, že rostlinu netrápí škůdci, možná jí jen nevyhovuje prostředí či péče. Zkuste ji přemístit, více nebo méně zalévat či hnojit a pozorujte její reakci. Zůstaňte pak u péče, která jí vyhovuje nejvíce.

Bude to orchidej, masozřavá rostlina či fíkus?

A jaké rostliny můžete pěstovat doma? Kla jsou různé druhy fíkusů. Zkusit můžete i aloe, asparágus či myrtu. Exotičtěji vypadají masožravé rostliny. Pokud máte raději kvetoucí rostliny, přemýšlejte o orchidejích, kaktusech, ibišku, hvězdníku či levanduli. Neobvyklou ozdobou vašeho interiéru bude některý z citrusů.

Do čeho rostliny umístit? Dnes jsou častým řešením keramické nádoby, květináče, do kterých se rostlina vkládá i s plastovým květináčkem, ve kterém jste ji zakoupili. Můžete vybírat z velkého množství všemožně tvarovaných a různě barevných keramických nádob. Mohou být pestrobarevné, což váš byt rozzáří.

 

Právě se děje

Další zprávy