Chcete nová okna? Máte na výběr z různých materiálů

Andrea Berniová
10. 10. 2012 7:50
Plastová okna dobře izolují a jsou moderní, ta dřevěná zase vypadá přírodně

Chystáte se vyměnit stará okna za nová? Nebo stavíte dům a nevíte, jaká okna vybrat? Mají být plastová, anebo dřevěná? A co barva, velikost a typ? Co se týče vzhledu, vždy se řiďte podle toho, v jakém stylu je (nebo bude) postaven váš dům. Okna z bílého plastu se hodí pro moderní stavby. Pokud je váš dům klasičtější, volte raději dřevěná okna, anebo plastová, která dřevo imitují.

Plastová okna dobře těsní

Přemýšlíte o plastových oknech? Jejich nespornou výhodou je, že velmi dobře izolují (pokud jsou kvalitní), takže v zimě se k vám domů nedostane tolik chladu a teplo nebude mizet. Nesmíte ale zapomínat na pravidelné větrání - jinak by se v interiéru mohla srážet vlhkost a odtud už je jen krůček ke vzniku zdraví škodlivých plísní. Pokud byste si rádi pořídili plastová okna, ale zároveň se vám sterilní bílá barva rámů nelíbí, zkuste uvažovat o imitaci dřeva.

Máte raději dřevo?

Jestli máte rádi přírodní materiály a chcete okna ze skutečného dřeva, můžete zkusit dřevěná eurookna. Výběr designu je na vás - okna mohou vypadat moderně, ale i rustikálně. Barvě dřevěných rámů byste měli přizpůsobit i interiér. Všechny jeho dřevěné součásti (podlaha, nábytek) by měly ladit s typem dřeva okenních rámů. Pokud chcete lepší zvukově izolační vlastnosti, vyberte raději okna s trojsklem, než se dvěma skly. Eurookna mohou být vhodným řešením i pro pasivní a nízkoenergetické domy.

Dřevěná a plastová okna jsou klasikou. Můžete mít ale i okenní rámy z oceli či hliníku. Pokud bydlíte v rodinném domě, pořiďte si raději bezpečnostní okna. Mohou zabránit vloupání.


 

 

Právě se děje

Další zprávy