Venkovní dlažba: zámková, zatravňovací či vymývaná?

Andrea Berniová
1. 7. 2013 17:20
Dlažba pro exteriéry musí být odolná proti mechanickému poškození, mrazu i vlhkosti
Venkovní dlažba zpevní povrch terasy.
Venkovní dlažba zpevní povrch terasy. | Foto: ISIFA/Thinkstock

Na zahradě by neměl chybět trávník, pro některé účely se ale hodí také dlažba. Zpevní plochu pro zahradní posezení či terasu. Z dlaždic se také dají vytvořit chodníčky na těch nejfrekventovanějších cestách po zahradě. Díky tomu se minimalizuje počet míst s pošlapanou a zničenou trávou.

Místo určené ke stání aut by také mělo být vydlážděné. Dlažba se hodí i k bazénu. Riziko, že se do vody dostanou stébla trávy či částečky hlíny, je pak nižší. Jakou dlažbu ale zvolit?

Pro umístění do exteriéru je potřeba vybírat z různých typů venkovních dlažeb. Bývají odolnější vůči vlhkosti, mrazu a jiným vlivům počasí. Pro vydláždění prostoru, kde budete parkovat auto, se hodí zámková či zatravňovací dlažba.

Zatravňovací a zámková dlažba unese i automobil

Zámková dlažba se používá především ke zpevnění příjezdových cest či parkovacích míst. Prodávají se dlaždice různých tvarů a barev. Je možné z nich složit zajímavou mozaiku, ne jen nudnou šedou plochu, kterou známe z parkovišť u nákupních center.

Zatravňovací dlažba dokáže také zpevnit povrch zahrady, ale zároveň umožní růst trávy. První možností jsou betonové dlaždice s otvory. Tento materiál ale absorbuje vodu, která by pak rostoucí trávě mohla chybět. Druhou možností je plastová zatravňovací dlažba. Ta nebude hlínu okrádat o vodu a unese i automobil.

Výmývaná dlažba připomíná kamínky

Na terasách se využívá například keramická, ale také vymývaná dlažba. Vypadá přírodně, připomíná totiž plochu posetou kamínky. Je protiskluzová, pevná a dobře odolává vlivům počasí.

Dlaždice mohou mít různé tvary - kromě čtverce třeba ještě kruh, pásek či půlměsíc.

 

Právě se děje

Další zprávy