Venkovní betonová dlažba neklouže a vydrží toho hodně

Andrea Berniová
24. 7. 2012 6:00
Pokud zrovna vybíráte venkovní dlažbu, zkuste tu betonovou. Často se používá na příjezdové cesty
Betonová dlažba se prodává v různých tvarech a barvách
Betonová dlažba se prodává v různých tvarech a barvách | Foto: Vojtěch Marek

Pokud vybíráte venkovní dlažbu, máte několik možností. Můžete zkusit třeba vymývanou dlažbu, která vypadá jako kamínky a neklouže. Další možností je keramická venkovní dlažba, která ale může být kluzká.

A pak je tu betonová dlažba. Ta se používá velmi často, například na vydláždění příjezdové cesty nebo prostoru před garáží. Bez problémů totiž unese i auto.

Dláždění prostorů, kde stává auto, je dnes běžné. Zajíždět vozidlem na nezpevněný povrch třeba po delším dešti nemusí být zrovna snadné ani příjemné.

Navíc trávník v místech, kde se setkává s koly vozu, často roste špatně. Důsledkem jsou nevzhledné holé ostrůvky. Právě proto je dlažba ideálním řešením.

Vybírejte z různých barev a tvarů

Betonová dlažba neklouže, stejně jako ta vymývaná. Je také dost pevná a jednotlivé dlaždice seženete v různých barvách a tvarech. Můžete tak poskládat zajímavou mozaiku. Dlaždice mohou mít i zdánlivě nepravidelný tvar, takže po položení připomíná dlažba jednotlivé kameny.

Pokládku dlažby svěřte odborníkům. Stačí totiž malá nerovnost v podloží a v dlažbě vzniknou prohlubně, v nichž se během deště vytvoří louže. Nezapomeňte také na obrubník, který dlažbu oddělí od trávníku.

Může v dlažbě růst tráva?

Pokud nechcete mít část zahrady zcela zakrytou dlažbou, pak zkuste betonovou zatravňovací dlažbu. Nechodí se po ní ale příliš pohodlně. Navíc trávě se často v jejích otvorech nedaří, protože beton absorbuje vodu, a tím ji právě trávníku ubírá.

I klasická dlažba ale může časem nechtěně vypadat jako ta zatravňovací - kvůli plevelu. Ve chvíli, kdy mezi dlaždicemi uvidíte první rostlinky, hned použijte postřik proti plevelu.

 

Právě se děje

Další zprávy