Sekačka na trávu: Elektrická, benzinová či robotická?

Andrea Berniová
19. 4. 2013 16:00
Trávník je třeba udržovat a pravidelně sekat. Jaké výhody nabízejí různé typy sekaček?
Jak vybrat sekačku na trávu?
Jak vybrat sekačku na trávu? | Foto: Mountfield

V dubnu nastává vhodné období pro obnovu či založení trávníku. Tím to ale nekončí. Trávník je potřeba udržovat - tedy zavlažovat, zbavovat ho plevele, ale také pravidelně sekat.

Pokud se trávník neseká dostatečně často, může začít řídnout. Je tedy nezbytné pořídit si tu správnou sekačku na trávu.

Sekačka na benzin či elektřinu

Klasikou jsou rotační sekačky. Zkrácení stébel trávy zajistí rotující nůž. Rotační sekačky mohou být benzinové, anebo elektrické.

Práce s benzinovou variantou může být pohodlnější - při sekání nepřekáží elektrický kabel a není potřeba hlídat, abychom ho nepřejeli a nezničili. Benzinová sekačka je ideální v místech, kde není přívod elektrické energie.

Tento typ sekačky se prodává ve variantě s pojezdem či bez pojezdu. Sekačka s pojezdem vlastně jezdí sama, je jen potřeba ji řídit. Sekání trávy tak není tolik namáhavé.

Elektrické sekačky mají jednu nevýhodu - kabel, který se všude plete. Jejich předností je ale lepší ovladatelnost. Bývají také levnější než benzinové sekačky.

Robotická sekačka se o trávník postará

Pro ty, kdo nemají na sekání trávy čas, je tu robotická sekačka. Zvládne posekat trávník sama, a to i v nepřítomnosti majitele. Ten může přijít z práce či přijet z dovolené a najde zahradu už posekanou.

Robotická sekačka pracuje bezdrátově, jen se vždy musí dobít na nabíjecí stanici. Je potřeba vymezit jí prostor, kde smí a nesmí jezdit. To se provádí pomocí hraničního kabelu.

Pro rozsáhlejší travnaté plochy se hodí zahradní traktor. U něj je důležitý výkon motoru a šířka záběru.

 

Právě se děje

Další zprávy