Plevel je nevítaným návštěvníkem. Jak se ho zbavit?

Andrea Berniová
28. 5. 2012 11:18
Ruční vytrhávání? Dnes máte i jinou možnost
Foto: Isifa/Thinkstock

Je tu znovu, jako každý rok: plevel. Ať už se objeví ve vašem pečlivě udržovaném trávníku nebo v záhonech, vždy přemýšlíte, jak se ho zbavit. Pokud máte dostatek času a trpělivosti, můžete věnovat pravidelně minimálně jedno odpoledne jeho vytrhávání. Je nutné dostat z hlíny i jeho kořínky. V tom by vám mohlo pomoci lehké nakypření půdy.

S plevelem v trávníku už to není tak snadné. Chybí jen málo k tomu, aby chloubu vaší zahrady zcela zaplavily nejrůznější rostlinky, které jste na zahradě určitě mít nechtěli. Obírají totiž trávník i pěstované plodiny o živiny, vzduch i o světlo.

Pomohou herbicidy

Plevel je všude, šíří se rychle a ve velkém množství. Tomu můžete zabránit, když na záhony umístíte černou netkanou textilii. Ta nenechá plevel vyklíčit. Pokud vám textilie nepřipadá příliš vzhledná, můžete také záhony pokrýt drcenou borovou kůrou. Když už je na prevenci pozdě a plevel se po vaší zahradě rozšířil, pomůže chemie, přesněji herbicidy. Ty mohou působit buď jen na nadzemní část rostliny, nebo ji zničí celou - i s kořínky.

Pečlivě ale odměřte dávku přípravku - přesně podle návodu. Herbicidy pomohou především tehdy, pokud se potřebujete zbavit plevele v trávníku. Tam je totiž jeho vytrhávání poněkud obtížnější. V trávníku se nejčastěji vyskytují sedmikrásky nebo jitrocel. Možná se vám trávník posetý bílými květy líbí. Pokud ale trváte na čistě zeleném trávníku bez plevelů, pomohou právě herbicidy.

Pozor na kompost

Pokud hnojíte záhony z vlastního kompostu, můžete si zárodky plevele přinášet právě v něm. Zásadní je likvidovat plevel hned. Zbavte se i těch nejmenších rostlinek, protože jakmile vykvetou a vysemení, začnou se nekontrolovatelně šířit.

--------------------------------------------------------------------------------

Plevel - jak se ho zbavit?

 

Právě se děje

Další zprávy