Plot není jen ohraničením pozemku, ale i doplňkem domu

Andrea Berniová
17. 4. 2012 4:57
Hodláte svůj dům a zahradu doplnit novým plotem? Máte už představu, jak by měl vypadat?

Existuje nepřeberné množství nejrůznějších typů plotů. Můžete mít dřevěný plot - a to jak průhledný, tak ten, který vaši zahradu skryje před pohledy okolí. Dřevo ale vyžaduje péči a je náchylné k poškození. Existuje i plot zděný (z cihel), z betonu, kovový, dokonce i plastový.

Plot je třeba vybírat podle typu domu, fasády nebo barvy okenních rámů, ale i podle okolí domu. Přemýšlejte o barvě, tvaru i materiálu. Když vyberete správně, plot se pak k domu skvěle hodí - nevypadá nepřirozeně a ani příliš výrazně. Plot totiž už není v dnešní době vnímán pouze jako způsob ohraničení pozemku, ale jako architektonický prvek, doplněk domu.

Základy jsou důležité

Pokud chcete stavět plot, který je obrácen „do ulice", raději si nejprve u zdejšího stavebního úřadu zjistěte, jestli vás neomezí nějaké předpisy. Možná budete muset dodržet určitou výšku plotu. Než začnete, oznamte stavbu plotu stavebnímu úřadu. Plot by měl mít pevné základy, aby vydržel působení různých vlivů, například vody a mrazu. Pokud základy zanedbáte, vystavujete se riziku, že se plot v relativně krátkém čase zbortí.

Živý plot neruší

A co třeba živý plot? Vypadá přirozeně, jako by do zahrady patřil. Takový plot ale potřebuje neustálou údržbu. Živý plot může být tvořen kovovou mřížkou, která je natažená mezi sloupky a po níž se mohou vinout rostliny, které váš živý plot vytvoří. Plot je díky mřížce neprostupný - je tedy nejen ozdobou, ale i ochranou. Navíc přes něj není vidět, pokud je dostatečně bohatý, takže odpadává starost se sázením stromečků podél průhledného plotu.

 

Právě se děje

Další zprávy