Keramická fasáda je odolná a nepotřebuje vaši péči

Andrea Berniová
13. 3. 2012 6:25
Pokud uvažujete o nové fasádě, zkuste keramickou. Vydrží dlouho
Foto: Aktuálně.cz

Přemýšlíte o nové fasádě? Chcete takovou, která dlouho vydrží, aniž byste se o ni příliš starali? Zkuste keramickou fasádu. Vypadá zajímavě, je odolná, není potřeba ji udržovat a vydrží vám opravdu dlouho. Jako u jiných větších investic je ale potřeba pozorně vybírat a vsadit na kvalitu. Tato fasáda se skládá z jednotlivých dlaždic.

Keramická fasáda potřebuje přesnost

Materiál, který si na fasádu vyberete, musí být pevný, odolný vůči otěru, mrazu, vodě i střídání teplot. I odolnost vůči výkvětům je důležitá. Všechny tyto údaje by měl výrobce poskytnout.  Obklad fasády je potřeba udělat profesionálně, proto je lepší oslovit odborníky. Existují dva způsoby položení dlažby: mokrý proces (lepení nebo ukládání do malty) a suchý proces, při němž se dlažba připevňuje pomocí roštů nebo kotev. Vznikne tak dobře odvětrávaná fasáda. U mokrého způsobu je ale nutné kromě kvalitního obkladu vybrat i kvalitní maltu a spárovací hmotu. Při kladení keramické fasády je potřeba velká přesnost a pečlivost. Proto také odvedená práce musí být kvalitní.

Můžete mít různé rozměry a barvy dlaždic

Keramické desky se vyrábějí v různých rozměrech. Skládají se z rozmělněné směsi písku, jílu, barviv a dalších minerálních látek. Můžete vybírat i z různých barevných odstínů, povrchů a struktur.

Keramická fasáda se řadí mezi dražší typy řešení exteriéru domu. Kromě fasády se keramika používá i na terasy nebo venkovní schodiště. Keramické fasády jsou nehořlavé, odolné proti nárazu a nenáročné na údržbu. Zabraňují skoro polovině energetických ztrát a akusticky dobře izolují.

 

Právě se děje

Další zprávy