Opravit byt před prodejem? Chyby připraví o statisíce

Věra Tůmová
10. 5. 2012 8:00
Prodáváte-li dům či byt, opravte hlavně to, co je zásadní a co je vidět
Zámeček Kajetánka začíná vzkvétat...
Zámeček Kajetánka začíná vzkvétat... | Foto: Bozner

Praha - Opravy a rekonstrukce před prodejem nemovitosti se vyplatí důkladně promyslet a případně konzultovat s odborníky. Zdaleka totiž neplatí tradované tvrzení, že rekonstruovat byt či dům, když jej prodáváte, se nevyplatí. Vyplývá to z dlouhodobých zkušeností tuzemských i zahraničních realitních makléřů.

Situace totiž není při všech prodejích nemovitostí jednoznačná. „Jednoduché úkony jako malování, natření oken či radiátorů nebo odvoz sutě z prodávaného pozemku mohou majitelům v konečném zúčtování přinést i statisíce," upozorňují například realitní makléři z M&M Reality.

Příkladů, kdy rekonstrukce původním majitelům vylepší prodejní cenu, lze podle nich jmenovat řadu, stejně tak je ale možné popsat spousty opačných případů. Je proto třeba vždy zvážit, nakolik se rekonstrukce podepíše na výsledné ceně nemovitosti.

Co je třeba mít opravené vždy

Rekonstrukce se původnímu majiteli nemovitosti vyplatí podle specialistů jen v případě, že je levná a nemovitost s ní neztratí konkurenční výhodu na trhu. Rekonstruovat tak má smysl jedině tehdy, kdy tržní cena bytu či domu zůstane i po opravě nízká.

„Například domečku, jehož cena by mohla být kolem milionu korun, výrazně uškodí pohled na střechu v dezolátním stavu. Zájemce přijde společně s makléřem a hned vidí páku, jak jít s cenou o 200 tisíc i čtvrt milionu korun dolů. Pak se zaměří na špatnou vodu, špatné topení a skončí na ceně minus 400 tisíc od původní vize," upozorňuje na problémové věci, které je třeba mít u nemovitosti před prodejem v pořádku, Miroslav Jonáš z realitní kanceláře M&M Reality.

Tyto podstatné faktory totiž vždy významně ovlivňují konečnou cenu obchodu. A právě v takových případech se podle Jonáše vyplatí zrenovovat alespoň to, co je zvenčí a na první pohled vidět.

„Střechu svépomocí nebo s minimálními výdaji je třeba alespoň přeložit. Zato nové stropní desky či řecký sloup uprostřed panelákového obýváku vskutku nikdo neocení," poznamenává makléř. A opravdu nejhorším řešením je podle něj třeba kompletní přebudování kuchyně či bytového jádra, zvláště pak s výraznými obklady.

Podle odborníků tak před prodejem nemusíte často ani vynakládat žádné vysoké výdaje, abyste zaujali potencionální kupce. Obvykle záleží na detailech, které vás ani nic nestojí. A především pak i na nízké ceně, která kupce přitahuje automaticky sama.

Namísto rozsáhlé rekonstrukce je obvykle mnohem lepší obyčejná péče o vzhled domu. Vyplatí se tak například starat se o zahradu a střechu. Stačí přitom alespoň jednou za čas posekat trávník, vyčistit okapy či dokonce jen vyvětrat.

Lidé se však podle Jonáše chtějí nemovitosti zbavit, přestanou se o ni starat a vše zarůstá, do domu se vkrádá zatuchlost. „U starších prostor, když se nepoužívají a například přes zimu je méně prohlídek, je to bez větrání hodně znát, když makléř s návštěvou otevře dveře. Na jedné schůzce jsme také v domě našli bezdomovce, takže z koupě sešlo. Na první pohled jde o logické věci, ale prodávajícím stále nedocházejí," dodává Jonáš. 

V zásadě je tak podle makléřů vždy nutné před prodejem udržovat nemovitost v obytném stavu a nepřestat se o ni ani o pozemek kolem ní starat.

 

 

Právě se děje

Další zprávy