Český realitní trh se rozhýbává. Netýká se to ale bytů

Věra Tůmová
4. 5. 2012 8:00
Poprvé od roku 2008 začal český trh nemovitostí růst. Bytům se ale stále nedaří
Foto: RSTS

Praha - Realitnímu trhu v České republice se možná začíná znovu blýskat na lepší časy. Podle posledních zveřejněných statistik Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního (ČÚZK) za první letošní čtvrtletí totiž začíná znovu růst. Celkový počet realitních operací v tomto období vzrostl o desetinu.

V meziročním srovnání rostly všechny hlavní ukazatele trhu. Po několika letech tak nastal pozitivní obrat, když se zvedl celkový počet operací na realitním trhu a zvedly se nejen počty prodaných pozemků, ale i rozestavěné a dokončené domy. Jedině na bytovém trhu se stále nedařilo.

Za první tři měsíce roku 2012 se podle katastrálních statistik počet operací s pozemky meziročně zvýšil o 22 procent. Také ohledně budov bylo transakcí více než vloni, a to konkrétně o sedm procent. Zvýšil se rovněž objem zápisů zástavních práv, a to celkově o 23 procent.

Čísla hovoří jasně - byty se nestaví

Jedině bytový trh stále vykazoval i v prvním letošním čtvrtletí pokles. Snížil se o 13 procent a v segmentu rozestavěných bytů klesl ještě jednou tolik, tedy o 26 procent. To jen potvrzuje slova řady odborníků realitního trhu, že se v České republice téměř nestaví a jen se dokončují již rozestavěné developerské projekty.

 

Právě se děje

Další zprávy