Jak porota vybírala vítěze Grand Prix Architektů 2012

Věra Tůmová
6. 5. 2012 16:00
V architektonických soutěžích vítězí strohost a purismus. Potvrzují to i výsledky Grand Prix Architektů 2012
Cena v kategorii rekonstrukce - Areál Cafe Fara, Klentnice Autor Ing. arch. Marek Štěpán / Ateliér Štěpán s.r.o. Spoluautoři  Ing. arch. Lukáš Svoboda, Ing. arch. Tomáš Jurák, Ing. arch. František Brychta, Ing. arch. Zuzana Uhríková, Ing. Jakub Staník, Ing. Petr Forchtgott, Ing. Radomír Ulric  Porota ocenila komplexnost projektu harmonicky kombinujícího renovaci historické stavby s moderní dostavbou. Obě části propojuje shodná atmosféra.
Cena v kategorii rekonstrukce - Areál Cafe Fara, Klentnice Autor Ing. arch. Marek Štěpán / Ateliér Štěpán s.r.o. Spoluautoři  Ing. arch. Lukáš Svoboda, Ing. arch. Tomáš Jurák, Ing. arch. František Brychta, Ing. arch. Zuzana Uhríková, Ing. Jakub Staník, Ing. Petr Forchtgott, Ing. Radomír Ulric Porota ocenila komplexnost projektu harmonicky kombinujícího renovaci historické stavby s moderní dostavbou. Obě části propojuje shodná atmosféra. | Foto: GrandPrix Architektů 2012

Praha - Hlavní cenu Grand Prix Architektů 2012 získal trochu netypický projekt revitalizace Bastionu u Božích muk v Praze. Odborná mezinárodní porota se na tomto vítězi shodla jednohlasně. A to i přesto, že letošní 19. ročník prestižní soutěže byl navzdory útlumu ve stavebnictví bohatý na počet a kvalitu přihlášených děl.

Autoři vítězného projektu Miroslav Cikán a Pavla Melková z MCA atelieru dokázali navrhnout neotřelou úpravu zapomenutého prostoru v léta zanedbávané lokalitě v Horské ulici v Praze 2. Nový objekt zde navrhli navíc jako podzemní stavbu s multifunkčním využitím. Může to být tedy univerzální sál pro výstavy, společenské akce i kavárnu, zázemí veřejnosti i provozu.

Útlum ve stavebnictví se v soutěži neprojevil

Práce pětičlenné poroty, které předsedala slovenská členka České komory architektů Andrea Klimko, trvala celkem čtyři dny. Ze 71 soutěžních projektů porota do užšího výběru nejprve vybrala devatenáct.

„Porota se následně shodla na obhlídce na místě a navštívila čtrnáct staveb, které postoupily do nejužšího výběru," uvádí zpráva Obce architektů, která soutěž každoročně ve spolupráci s Národní galerií v Praze vyhlašuje.

Do šesti kategorií v roce 2012 podle organizátorů přihlásili autoři 13 realizací novostaveb, 12 rekonstrukcí, 18 rodinných domů, 3 díla krajinářské a zahradní tvorby, 11 děl v rámci architektonického designu a drobné architektury a 14 interiérů.

A vybrat z nich vítěze jednotlivých kategorií nebylo rozhodně jednoduché, protože v přihlášené sedmdesátce projektů měla řada z nich vysoké kvality, stylovou čistotu a neotřelý „šmrnc".

V dalších kategoriích prestižního národního architektonického klání se tak nakonec vedle Bastionu umístila například také novostavba galerie, areál kavárny či atypický altánek-čajový dům.

Vítěze jednotlivých kategorií si můžete prohlédnout ve fotogalerii vlevo od článku.

Co rozhodlo o vítězích

Vítěznou novostavbu Galerie Závodný, která uzavírá zástavbu malebného náměstí v Mikulově, navrhl architekt Štěpán Děnge. Porotu zaujalo především citlivé osazení hmoty, kultivovaný výraz, perfektně zvládnuté detaily, jednoduchost, účelnost, poetika prostoru i kulturní význam.

Areál Cafe Fara podle návrhu Marka Štěpána získal titul v kategorii rekonstrukce. Porota u něj ocenila komplexnost projektu, který dokázal harmonicky kombinovat renovaci staré zástavby s moderní novostavbou a to tak, aby obě části měly shodnou atmosféru.

Rodinný dům z Let u Dobřichovic zase upoutal rafinovaným řešením některých detailů a svou simplicistickou odpovědí na věčnou otázku, jak vyřešit rodinný dům s omezujícími podmínkami.

Čajový dům od Lenky Křemencové a Davida Maštálka z A1Architects byl pro porotce nejspíš onou „třešničkou" na dortu. Získal proto cenu za architektonický design. Dokázal totiž zkombinovat jednoduchý nápad s neočekávaným provedením, které podněcuje k přemýšlení a rozjímání.

„Zajímavé použití ožehlého dřeva evokuje oteplení a vznášející se provazový strop v interiéru překvapivě zvyšuje tento efekt, aniž by vytvářel pocit přílišné složitosti. Posezení v tomto malém divadle vyvolává hřejivý pocit … stejně tak jako šálek čaje," uvedli porotci k výsledkům soutěže.

Park Chrpová podle návrhu architektů z ateliéru Šafer Hájek architekti porota ocenila především nejen jako architektonický koncept, ale i jako zlepšení úrovně veřejného prostoru. Park z Prahy 10 zvyšuje navíc estetickou kvalitu místa při zachování praktických požadavků na užívání prostoru i dopravní zklidnění.

Vítězným interiérem v letošním ročníku byl neotřelý návrh interiéru společnosti Vodafone.

Vybrat svého vítěze si můžete díky výstavě i vy

Projekty jednotlivých soutěžících si můžete prohlédnout přímo na stránkách soutěže www.grandprix-architektu.cz nebo na výstavě, která je k vidění v pražském Veletržním paláci až do 10. června. Po tomto datu bude výstava putovat po dalších českých i zahraničních městech. 

Grand Prix Architektů má představovat prestižní přehlídku soudobé české architektury. Účast v soutěži je otevřená českým i zahraničním architektům, projektantům a výtvarníkům, kteří své dílo realizovali na území České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy