Nezanedbávejte kontrolu komína, je to nebezpečné

Andrea Berniová
21. 5. 2012 6:35
Teď je ta nejlepší doba pro kontrolu komína, ta by se měla provádět jednou ročně
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pokud má váš dům komín, který bývá v topné sezoně využíván, měli byste ho nejlépe každý rok nechat zkontrolovat. Stejně tak kouřovody, pokud máte třeba karmu. Několikrát do roka byste také komín měli nechat vyčistit. Kontrolu i čištění komínů a kouřovodů provádí kominík.

Ceny prohlídek se liší podle lokalit, kde jsou prováděny. Čistění komínů používaných na odvod spalin z pevných paliv bývá dražší než čištěn těch, které odvádějí zplodiny z plynných paliv. Pokud topíte pevnými palivy, musí kominík z vašeho komína ještě vybrat saze.

Jaro je pro kontrolu ideální

Právě teď, na konci topné sezony, je ideální doba pro zkontrolování komína. Nenechávejte tuto povinnost na období podzimu. Často se až při prvním zatopení zjistí, že komín nefunguje tak, jak má. Přiděláte si tak zbytečné starosti a možná budete muset vydržet chvíli bez tepla, pokud bude kominík tou dobou hodně vytížený.

Při kontrole kominík zjišťuje, zda je komín ve vašem domě vhodný pro provoz a provádí se i kontrola jeho požární bezpečnosti. Kominík někdy používá ke kontrole komína kameru nebo endoskop. Při čistění musí být komín zbaven všech usazenin - nežádoucích produktů spalování - ale i předmětů, které do komína mohly spadnout.

Pokud bývá váš komín každoročně hodně zanesen nečistotami, zkuste si pořídit tak zvanou komínovou hlavici. Ty omezí možnost zanášení komína nečistotami zvenčí.

Hrozí otrava a požár

A co se stane, když kontrolu komína zanedbáte? V nejhorším případě hrozí otrava oxidem uhelnatým a požár. Když se komín na pevná paliva ucpe, vracejí se totiž spaliny ze spotřebičů nebo kamen zpět do místnosti.

Může také dojít ke vznícení sazí, komín praskne a dům zachvátí požár. I u komína, který odvádí zplodiny z plynných paliv, ale může dojít k ucpání - například předmětem, který se do komína dostane zvenčí. Znovu tady hrozí otrava zplodinami.

-----------------------------------------------------------------------------------

Najděte si kominictví ve vašem okolí.

 

Právě se děje

Další zprávy