Nezanedbejte revizi karmy, je opravdu důležitá

Andrea Berniová
14. 5. 2012 12:30
Karma může ohrozit vaše zdraví, pokud je ve špatném stavu

Čím ohříváte vodu? Možná máte v koupelně tak zvanou karmu, tedy průtokový ohřívač vody, který teplou vodu zajišťuje hořícím plynem. Určitě byste neměli zanedbat revizi karmy. V případě, že se porouchá, hrozí vám smrtelné nebezpečí. Starší karmy nemají pojistku, a tak se kouř z nich může dostat do bytu.

Váš domov tak může být nepozorovaně zamořen oxidem uhelnatým. Karma totiž produkuje plynové spaliny, které by správně měly být odváděny pryč. Součástí většiny plynových ohřívačů vody je tak kouřovod, který spaliny odvádí ven z místnosti.

Revizní technik vám poradí

Jestli jste ještě vůbec nezjišťovali, jak na tom vaše karma je, určitě si raději pozvěte revizního technika. Řekne vám, jestli je bezpečné topidlo dál používat. Možná vám doporučí výměnu, a to nejen kvůli životnosti karmy, ale třeba i kvůli tomu, že není příliš úsporná a zbytečně tak platíte za velké množství spotřebovaného plynu. V ideálním případě byste karmu měli nechat zkontrolovat jednou za rok.

Komín také potřebuje kontrolu

Pokud se sami rozhodnete karmu v zájmu bezpečnosti vyměnit za novější model, určitě to nedělejte svépomocí. Tady je potřeba odborník. Než se karmu rozhodnete vyměnit, je dobré nechat si zkontrolovat komín. Kominík zjistí, zda nehrozí únik spalin. Až když bude mít plynař jistotu, že je komín v pořádku (díky revizní zprávě od kominíka), může karmu připojit.

Výběr karmy by se měl řídit určitými kritérii. Například průměrem komína nebo délkou odvětrání. Nemůžete tak karmu vybírat jen podle ceny. Proto jsou důležité rady odborníků. Důvěra ve svépomoc a snaha ušetřit se v tomto případě může vymstít. Jde o vaše bezpečí.

-----------------------------------------------------------------------------------

Potřebuje vaše karma opravu nebo revizi?

 

Právě se děje

Další zprávy