Lidé už tolik nechtěji některé kotle na pevná paliva

ČTK, ab
3. 5. 2012 8:45
Vysokému zájmu se netěší litinové a ocelové kotle ani kotle na biomasu
Kotel na biomasu. Ilustrační snímek
Kotel na biomasu. Ilustrační snímek | Foto: www.guvex.cz

Zájem o ocelové a litinové kotle na pevná paliva je v České republice stále nižší. Největší pokles byl zaznamenán v zájmu o kotle na uhlí, ani speciální kotle na dřevo ale už lidé tolik nechtějí. Připravuje se totiž legislativa, která podmínky používání kotlů na pevná paliva zpřísní z důvodu ochrany ovzduší.

Znatelně poklesly prodeje litinových kotlů, o ty ocelové je ale také menší zájem. Automatické kotle na biomasu už nejsou tolik žádané. Pravděpodobně za tím stojí ukončení výběru nových projektů v systému Zelená úsporám. Bez státních dotací vychází cena takového kotle až na 80 tisíc korun. Moravskoslezský kraj vyhlásil podporu do 40 tisíc na jeden takový kotel, snaží se tak řešit smogovou situaci. Díky tomu by se zde mohl zájem o kotle na biomasu zvýšit.

Ani krby už nejsou tolik populární

Zájem o automatické kotle na pevná paliva, v nichž se spaluje hlavně hnědé uhlí, naopak roste. Vyplývá to ze statistik Asociace podniků topenářské techniky. Jejich prodeje se meziročně zvýšily o 60 procent. Tento typ kotlů totiž není tolik náročný na obsluhu. Více se v minulém roce prodávaly i plynové závěsné kotle, oproti tomu si lidé méně pořizovali krby v domech. Zde je důvod jasný - je jím vysoká pořizovací cena dřeva.

Biomasa je organická hmota

Kotle na pevná paliva bývají využívány k vyhřívání místností, ale i k ohřevu vody. Topí se v nich dřevem, černým nebo hnědým uhlím, briketami, koksem či dřevoplynem. Biomasa je hmota organického původu, v kotlích na biomasu se tak nejčastěji topí například dřevem a dřevním odpadem, peletami (granule získané lisováním dřevního odpadu) a různými zemědělskými zbytky.

 

Právě se děje

Další zprávy