Největší developeři mají v oblibě stále jen Prahu

Věra Tůmová
17. 9. 2012 18:00
Největší developeři mají k nastěhování asi 700 bytů, ale jen v Praze a v Liberci
Každá ze 117 bytových jednotek Rezidence Stodůlky o výměře 36 až 86 m2 bude disponovat sklepem a minimálně jedním garážovým stáním. Většina bytů bude mít balkon, lodžii nebo terasu. Šest bytů se nabízí v dispozičním řešení 1+kk, u 74 bytů se počítá s variantou 2+kk a 37 největších bytů developer zkolauduje jako 3+kk.
Každá ze 117 bytových jednotek Rezidence Stodůlky o výměře 36 až 86 m2 bude disponovat sklepem a minimálně jedním garážovým stáním. Většina bytů bude mít balkon, lodžii nebo terasu. Šest bytů se nabízí v dispozičním řešení 1+kk, u 74 bytů se počítá s variantou 2+kk a 37 největších bytů developer zkolauduje jako 3+kk. | Foto: PSJ

Praha -  Kdo chce bydlet ve zbrusu novém bytě v hlavním městě, může si v Praze nyní vybírat minimálně ze 680 dokončených bytů, které jsou připravené k okamžitému nastěhování.

V průběhu nadcházejících třech až pěti let by se pak na českém rezidenčním trhu s novými byty mělo objevit celkem až téměř deset tisíc nových bytů a rodinných domů, a to převážně v Praze a okolí. Vyplývá to z ankety deníku Aktuálně.cz mezi největšími tuzemskými developery.

Na zájemce o bydlení v hlavním městě a jeho nejbližším okolí přitom největší developeři cílí dlouhodobě již léta. Ze čtyř velkých oslovených hráčů na trhu staví mimo Prahu a její nejbližší okolí v současnosti jen společnost Skanska. Její projekt Nová Ruda Liberec ale není nijak rozsáhlý. Zahrnuje pouze 48 bytů v energeticky úsporném bytovém domě.  

Milionové garsonky

Kdo chce však maximálně ušetřit a pořídit si v Praze nový byt, co nejlevněji, bude si muset ještě minimálně pár měsíců počkat. Projekty s byty za nejnižší nabízené ceny u jednotlivých developerů jsou zpravidla teprve ve výstavbě.

Ceny takovýchto nejlevnějších bytů o velikosti zhruba 30 metrů čtverečních se přitom v současnosti pohybují mezi 950 tisíci až 1,7 milionu korun včetně DPH.

Prohlédněte si, jak vypadá hlavní město z výšky ve fotogalerii  Unikátních snímků Prahy z ptačí perspektivy od fotografa Pepy Středy.

Jednou z nejnižších cen nových bytů chce na sebe přilákat pozornost zájemců o bydlení v Praze například společnost Central Group. V novém projektu Javorová čtvrť v Horních Měcholupech na Praze 10 totiž nyní od letošního září nabízí byty i s cenou těsně pod jedním milionem korun.

Zájemce o malý byt v této lokalitě si tak vystačí i s pouhými 950 tisíci korunami včetně DPH. Podle vyjádření šéfa společnosti Dušana Kunovského se jedná o startovní byty 1+kk o rozměrech 26 až 31 metrů čtverečních. Tyto byty jsou v bytových domech rozmístěné od přízemí až do 4. patra a jsou bez garážových stání. Většina bytů pak má podle Dušana Kunovského i v této cenové hladině sklepní kóji a balkón nebo terasu.

Nízká cena nových minibytů od Central Groupu ale rozhodně není za posledních 15 let tou nejnižší. Například v roce 1998 prodávala společnost Ekospol v projektu Výhledy v pražském Suchdole 34metrovou garsonku za 700 tisíc korun i s DPH.

Další z konkurentů mezi velkými developery, společnost Skanska, nabízí své nejlevnější byty aktuálně za necelý milion a půl. V této ceně se ale jedná o čtyřicetimetrovou garsonku v již zmiňovaném libereckém projektu Nová Ruda Liberec. V Praze má nejlevnější byt o rozloze 34 metrů čtverečních za 1,541 milionu korun v projektu Jahodnice v Praze Hostivicích.

V podobné cenové relaci nabízela v minulosti své nejlevnější bytové jednotky také společnost Finep. Nejnižší ceny v její současné nabídce pak začínají od 1,7 milionu korun u bytů 1+kk na pražském Proseku.

Cena ale také není všechno

Hledat nejlevnější byt se ale nemusí budoucímu majiteli vždy zrovna vyplatit. Podstatné tak podle Jana Piskáčka ze společnosti Finep například je, aby byt byl součástí projektu od renomovaných a autorizovaných projekčních kanceláří. Ty by měly podle něj klientovi garantovat správně a profesionálně zpracovaný projekt. "Vady stavby způsobené neodborně zpracovanou dokumentací jsou totiž pak těžko odstranitelné," konstatuje Piskáček.

Rovněž je významné, aby na stavbu dohlížel i nezávislý dozor a supervize. V ideálním případě by měl být investor zcela nezávislý na generálním dodavateli. Ten je ze strany investora pod tlakem na kvalitu i termíny dokončení.

„Pro klienta, tedy budoucího uživatele bytu, je důležité, že se v případě reklamací obrací na jednoho silného a renomovaného partnera - developera. Ten pak reklamace řeší s generálním dodavatelem," dodává Piskáček.

V neposlední řadě je pak podle něj vhodné se u výběru nového bytu zajímat také o urbanistickou koncepci lokality, zabezpečení bytů a odkdy běží záruka. Ne všechny developerské společnosti totiž počítají uvedenou délku (3-5 let) od stejného okamžiku.

Trh s novými byty v číslech

Podle srpnového odhadu realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle (JLL) pražský trh s novými byty v celém letošním roce klesne asi o 15 procent, což je zhruba stejně jako činil pokles v prvním pololetí 2012, uvádí zpráva ČTK.

V hlavním městě se podle odhadu odborníků citovaných agenturou za celý rok prodá 3500 až 3800 bytů, loni stavitelé udali 4300 jednotek. Na pražském trhu je aktuálně k mání 7400 bytů. Asi 40 procent z nich se podle JLL právě staví, ostatní už buď stojí, nebo jsou naopak ještě jen na papíře, lze je však již koupit.

--------------------------------------------------------------------------------

Kontaktujte realitní kanceláře.

 

Právě se děje

Další zprávy