Krb můžete mít i v bytě. Nevěříte? Zkuste biokrb

Andrea Berniová
27. 9. 2012 10:06
V biokrbu hoří skutečný oheň. Komín ale nepotřebujete, dokonce ani dřevo
Užívejte si pohody s biokrbem
Užívejte si pohody s biokrbem | Foto: Aktuálně.cz

Chtěli byste si doma užívat příjemných večerů u hořícího krbu, ale bydlíte v bytě a zdá se vám to tedy nemožné? Nebo máte rodinný dům, ale bojíte se náročných stavebních úprav při instalaci krbu a jeho napojování do komína? Možná vás spíš odrazuje nutnost každodenního čištění krbu od ohořelého dřeva a děsíte se nepořádku. Ani tak se ale pohody za světla plápolajícího ohně nemusíte vzdát. Zkuste biokrb.

Zatopte si biolihem

Tento typ krbu je velmi vhodný i do bytů, třeba v panelovém domě. Nemusíte se bát dýmu ani zápachu a komín určitě nepotřebujete. Co je na těchto krbech „bio"? Při hoření nejsou vylučovány žádné škodlivé spaliny - neznečišťujete ovzduší a tím šetříte životní prostředí.

Čím se tedy v biokrbech topí? Není to dřevo, elektřina a nebudete potřebovat ani přívod plynu. Do biokrbů patří biolíh. Toto palivo má rostlinný základ. 1 litr biolihu může vystačit na 3 až 9 hodin hoření - podle typu krbu. Samozřejmě zde dochází ke spalování, protože v biokrbu hoří skutečný oheň.

Na rozdíl od jiných paliv ale při hoření biolihu vzniká jen neškodná vodní pára a také oxid uhličitý. Kvůli tomu je při provozu biokrbu nutné zajistit dostatečnou ventilaci vzduchu - v místnosti, kde je krb používán, je potřeba často větrat.

Krb můžete postavit na podlahu

Biokrb můžete zavěsit na zeď - to pokud nechcete provádět žádné stavební úpravy, nebo si ještě nejste jistí umístěním. Dá se ale i jednoduše postavit na zem. Krb můžete i zabudovat do zdi. Vzhled a barvu krbu vybírejte podle svého vkusu a podle ostatního zařízení interiéru. Seženete třeba krb s černým, bílým nebo stříbrným rámem.

 

Právě se děje

Další zprávy