Rekuperace: dýchejte doma jen čerstvý vzduch

Andrea Berniová
7. 9. 2012 6:30
Moderní stavby, obzvlášť ty úsporné, nedovolují dostatečnou výměnu vzduchu. S tím pomůže rekuperace

Víte, co je to rekuperace vzduchu? Rekuperační jednotka umístěná v interiéru vyměňuje vzduchu v místnosti. V zimě také může přiváděný vzduch ohřívat na teplotu, jakou si zvolíte. Navíc vzduch, který se k vám domů díky jednotce dostane, je vždy čistý, a to díky filtrům.

Proč byste měli přemýšlet o rekuperaci?

V nově postavených domech, které jsou v podstatě vzduchotěsné (obzvlášť ty nízkoenergetické či pasivní), nedochází k dostatečné výměně vzduchu s okolím.  Stejný problém ale nastává i u bytů či domů, kde byla pouze vyměněna okna za plastová.

Ta totiž dokonale těsní a vzduch tak nemůže cirkulovat. V důsledku toho mohou vznikat i plísně. Dá se to vyřešit pravidelným a důkladným větráním. V zimě se tak ale vzduch v celém domě ochladí a může trvat dlouho, než získá pokojovou teplotu. Topení kvůli tomu musí pracovat na plné obrátky.

Právě rekuperační jednotka, která může vzduch i ohřát, je v tomto případě ideálním řešením pro zimní měsíce.

Jak výměna vzduchu funguje?

Při rekuperaci je z místnosti odsáván vydýchaný vzduch a místo něj se přivádí čerstvý vzduch zvenčí. Jak ovlivníte, kolik vzduchu a kdy se bude vyměňovat? Můžete nastavit čas, kdy se rekuperace spustí. Dá se samozřejmě zapnout i manuálně. Dokáže se ale spustit i sama při určité míře vlhkosti v místnosti, anebo při určité koncentraci oxidu uhličitého v interiéru.

Čistý vzduch se ale nemusí vracet vždy do místností, odkud byl vzat ten vydýchaný. Vzduch zvenčí je často přiváděn do obývacích pokojů, ložnic či dětských pokojů, zatímco ten vydýchaný se odebírá z koupelen, toalet či kuchyní. Nemusí to ale být pravidlem.

 

Právě se děje

Další zprávy