Koncem léta hledají vysokoškoláci byty k pronájmu

ČTK, ab
22. 8. 2012 8:33
Studenti vysokých škol nyní zvyšují poptávku po nájemních bytech v univerzitních městech, často nebydlí sami
Právě studenti nyní mají zájem o byty k pronájmu
Právě studenti nyní mají zájem o byty k pronájmu | Foto: Thinkstock

Studenti, kteří počátkem nového akademického doku nastoupí do některého z ročníků vysokých škol, už začínají řešit ubytování. S blížícím se koncem prázdnin hledají většinou nájemní byty. V českých univerzitních městech stoupla podle realitních kanceláří poptávka po nájemních bytech právě díky studentům. Ti poptávku zvýšili o pětinu až třetinu.

Studenti většinou nebydlí sami

Vysokoškolské koleje jsou dnes téměř stejně drahé jako podnájem v bytě. Ne všichni studenti také mají nárok na kolej, ne každý ji dostane. A jaké jsou požadavky studentů ohledně pronájmu bytu? Čím levnější, tím lepší. Ideální je byt dobře dostupný městskou hromadnou dopravou. Studenti si často pronajmou vícepokojový byt a dělí se o něj s dalšími studenty. Nájem je tak pro každého z nich nižší. Jde o levnější řešení, než kdyby si jeden student pronajal sám malý byt či garsonku. Právě cena je většinou nejdůležitějším faktorem.

Internet v bytě je nepostradatelný

Studenti si často pronajímají byty v panelových domech. Lepší je pro ně již zařízený byt - nemusejí kupovat nábytek a pouze si dovezou své věci. Velký zájem ze strany studentů je o byty v blízkosti univerzit. Například v Praze se ale některé univerzitní budovy nacházejí přímo v centru, což často není cenově dostupná lokalita pro studenty. Ve studentském bytě nesmí chybět internetové připojení, kterého studenti využívají nejen k zábavě, ale velmi často i ke studiu - vyhledávání materiálů a podobně. I vyučující na vysokých školách se často se studenty dorozumívají elektronickou formou. I když studenti mají možnost připojit se na internet ve školách či knihovnách, domácí připojení je pro ně většinou nepostradatelné.

 

Sháníte pronájem bytu?

 

Právě se děje

Další zprávy