Jakou péči potřebuje váš trávník před zimou?

Andrea Berniová
13. 11. 2012 16:08
Nezapomínejte se o trávník starat i na podzim. Zbavte ho plevele a také spadaného listí
Starejte se o trávník i na podzim
Starejte se o trávník i na podzim | Foto: CPA Eduard Erben

Nezapomínejte pečovat o svůj trávník. I na podzim potřebuje vaši pozornost. Co tedy dělat s trávníkem, než přijde zima a pokryje ho sněhem?

Na podzim můžete založit nový trávník, ale i ten, který máte už od jara, vyžaduje péči. Měli byste ho zregenerovat a připravit na zimu. Trávník potřebuje provzdušnit, důležitá je tedy vertikutace. Nejprve trávu posekejte a pak pomocí vertikutátoru tedy trávník provzdušněte, pomůžete mu tak ale i od plevelů a mechu.

Zbavte se plevele co nejdříve

Likvidaci plevele věnujte více pozornosti. Různé rostlinky, které nemají v trávníku co dělat, odebírají travám vodu, živiny i světlo. Pokud váš trávník stále nevypadá tak zdravě, jak byste si přáli, je možná na vině právě plevel. A jak se ho zbavit? Pomohou herbicidy. Tyto prostředky mohou zničit jen nadzemní část rostliny, anebo i její kořínek. Herbicidy jsou vhodné právě pro odstraňování plevele z trávníku. Ze záhonů můžete jednotlivé nevítané rostlinky vytrhat, mezi stébly trávy už to není tak jednoduché. A jaké druhy plevele jsou nejčastější? Například sedmikráska a jitrocel.

Pokryjte trávou i holá místa

Pokud je váš trávník na některých místech poničen a hyzdí ho ostrůvky hlíny, dosejte na holá místa travní směs, kterou jste použili při zakládání trávníku. Lysiny tak rychleji zarostou a vy se opět budete moci kochat pohledem na jednolitou, dokonale zelenou plochu trávníku.

Nezapomínejte z trávníku odstraňovat listí, jinak by mohlo tlít. Listí můžete shrabat, anebo si usnadnit práci díky zahradnímu vysavači. V listopadu také trávník naposledy před zimou posekejte. Pokud chcete mít krásný trávník i příští rok, nepodceňte péči o něj.

 

Právě se děje

Další zprávy