Jak zabránit rosení oken? Pomůže i větrání

Andrea Berniová
18. 4. 2013 17:00
Pokud jsou okenní skla stále pokryta kapičkami vody, je potřeba zasáhnout dřív
Rosení oken může mít několik příčin
Rosení oken může mít několik příčin | Foto: Isifa/Thinkstock

Co dělat, když jsou okna v domě či bytě neustále orosená? Voda z nich pak stéká na parapet a někdy i na zem, zeď může navlhnout. Pokud se rosí střešní okna, mohou být na podlaze doslova louže, když z nich voda steče.

Vnitřní část dřevěných rámů oken může být vlhkostí poničena. Velkou hrozbou jsou zde také plísně. Škodí lidskému zdraví, je těžké se jich zbavit a v teplém a vlhkém prostředí se jim obzvlášť daří.

Na všech typech oken

Není pravidlem, že se rosí jen nová plastová okna, která příliš těsní. I starší okna mohou být pokryta kapičkami vody. Voda se sráží především v místnostech s vysokou vlhkostí.

Okno v koupelně či v kuchyni se může rosit pravidelně. Nejčastěji se okna rosí v zimě, protože okenní skla jsou kvůli mrazivému vzduchu studená. Vlhkost se na nich pak sráží snáze.

Zkuste větrání či mikroventilaci

Nejúčinnějším opatřením proti rosení oken je časté a důkladné větrání. Do místností se dostane čerstvý vzduch a tím se vlhkost v ovzduší sníží.

Na větrání by se nemělo zapomínat u nových plastových oken, která těsní až moc. Sice díky nim neuniká z interiéru teplo, ale nedochází k výměně vzduchu s okolím. Právě větrání by mělo pomoci.

Některé typy plastových oken umožňují takzvanou mikroventilaci, kdy je do místnosti vpouštěno jen velmi malé množství vzduchu, protože mezi křídlem okna a rámem vznikne jen několikamilimetrová mezera.

U starších oken, která tuto možnost nenabízejí, je stále nejúčinnějším opatřením pravidelné větrání.

Roztáhnout závěsy

Příčinou rosení oken mohou být také vnitřní žaluzie či závěsy. Kvůli nim po skle okna totiž neproudí vzduch. Je proto lepší žaluzie přes den alespoň částečně vytáhnout a závěsy roztahovat.

Pokud se okno rosí jen v meziskelním prostoru, jde pravděpodobně o nekvalitní okno, které není dostatečně utěsněno.

S vlhkostí v interiéru a tím i s rosením oken pomohou také odvlhčovače. Ty je potřeba umístit do pokojů, ve kterých se okna rosí nejvíce.

 

Právě se děje

Další zprávy