Střešní okna do podkroví zkrátka patří

Andrea Berniová
7. 12. 2012 10:03
Právě i střešní okna vnášejí do podkrovních prostor příjemnou a výjimečnou atmosféru
Poznejte výhody střešních oken
Poznejte výhody střešních oken | Foto: Ondřej Besperát

Budete stavět dům se šikmou střechou? Nezapomeňte do plánů zahrnout také střešní okna. Klasická okna ve štítu domu totiž často nezvládnou zásobovat podkrovní místnosti dostatkem světla. Navíc právě střešní okna dodávají podkroví neopakovatelnou atmosféru.

Můžete mít střešní okna ze dřeva, ale i z polyuretanu. Ta dřevěná vypadají přírodně a jsou pevná, ale vyžadují více péče.

Okna můžete ovládat na dálku

Možná oceníte automatické ovládání oken. To se hodí, pokud jsou okna vysoko a pohodlně na ně nedosáhnete. Můžete jejich otevírání a zavírání řídit dálkovým ovladačem. Je také možné nastavit čas, kdy se mají okna otevřít sama - třeba aby se v domě větralo, zatímco jste v práci.

Deště se bát nemusíte, pokud budou vaše střešní okna vybavena dešťovým senzorem. Díky němu se okno samo zavře, když začne pršet.

Nezapomeňte na rolety

Bojíte se, že se do vašich oken bude opírat slunce? Pořiďte si rolety do středních oken. Seženete různé jejich typy - od látkových až po bambusové. Můžete mít rolety na dálkové ovládání - jejich polohu tak ovlivníte jen stiskem tlačítka.

Firmu, která vám střešní okna dodá a zabuduje, vybírejte pečlivě. Poptejte se vašich známých na jejich zkušenosti s firmami v okolí. Obzvlášť u podezřele levných nabídek buďte obezřetní.

Nekvalitní střešní okna nebo jejich nepříliš pečlivé zabudování může přinést nevítané následky. Okny by mohlo protahovat a za topení tak zaplatíte mnohem víc, než byste museli. Nepříjemné je také možní zatékání. Vybíravost se tak v tomto případě vyplatí.

 

Právě se děje

Další zprávy