Co s vlhkými zdmi? Musíte najít příčinu vlhkosti

Andrea Berniová
18. 9. 2012 5:31
Pokud máte vlhké zdivo, může se u vás objevit plíseň. Jak tomu předejít?
Jak to vypadá s půdní vlhkostí v ČR?
Jak to vypadá s půdní vlhkostí v ČR? | Foto: Český hydrometeorologický ústav

Máte doma vlhké zdi? Pak zbystřete. Chybí už jen krůček k tomu, aby se u vás objevila plíseň, která škodí zdraví a je nebezpečná především pro alergiky a astmatiky.

Mohou vám pomoci pohlcovače vlhkosti. Jde o speciální malé nádoby, které do sebe dokážou vtáhnout vlhkost z okolí. Jejich účinnost si můžete ověřit pouhým pohledem - brzy se v nich začne shromažďovat voda, kterou posbíraly ze vzduchu. Pohlcovače mohou snižovat vlhkost v interiéru. Je ale potřeba hledat její příčinu.

Nemáte nová plastová okna?

Možná jste v poslední době vyměňovali okna. Nová plastová okna sice velmi dobře těsní, ale umožňují téměř nulovou cirkulaci vzduchu. Proto se v interiéru drží vlhkost.

Zkuste tedy více větrat, nechávejte okna alespoň část dne pootevřená, anebo vždy ráno krátce, ale důkladně vyvětrejte celý dům či byt. Pokud se okna přestanou rosit a zdi nebudou tolik vlhké, pravděpodobně máte vyhráno. Je ale potřeba větrat pravidelně.

Možná za to mohou okapy

Když zjistíte, že za vlhké fleky na zdech nemůže nedostatečné větrání, je potřeba hledat příčinu jinde. Jsou v pořádku vaše okapy? Pokud jsou ve špatném stavu a nedokážou plnit svou funkci, tedy odvádění vody ze střechy, je možné, že se při dešti veškerá voda, která ze střechy stéká, dostává na fasádu. Časem tento problém pocítíte i v interiéru. Proto okapy zkontrolujte a případně je vyměňte.

Proti vlhkosti z okolí pomůže hydroizolace

Vypadá to, že problém není v oknech ani v okapech? Pak je možné, že se k vám vlhkost dostává zvenčí, třeba z půdy. Tady pomůže hydroizolace. Ta ochrání obvodové zdivo před vlhkostí. Půjde sice o poněkud náročnější řešení než je výměna okapu, ale konečně budete mít doma sucho.

 

 

Právě se děje

Další zprávy