Jak vybrat sedací soupravu? Podle materiálu a velikosti

Andrea Berniová
14. 8. 2012 10:22
Chcete sedačku z látky, kůže či ratanu? Zjistěte, jaké mají výhody, a která se hodí právě pro vás
Sedací souprava by měla ladit se zbytkem interiéru
Sedací souprava by měla ladit se zbytkem interiéru | Foto: YIT Stavo

Pokud zařizujete obývací pokoj, jistě jste už přemýšleli nad výběrem sedací soupravy. Jak má být velká? Bude se hodit ta rozkládací? A jaký materiál vybrat? To vše je potřeba brát v potaz.

Důležitá je právě potřebná velikost sedačky. Kolik členů rodiny běžně tráví čas v obývacím pokoji? Pokud k vám často chodí návštěvy, měli byste počítat i s nimi. Můžete mít jednu velkou rohovou sedačku, anebo třeba tři menší, dvojmístné či trojmístné. Možná seženete i křeslo či taburet, který se k vaší sedačce bude hodit.

Látka, nebo kůže?

Co se týče materiálu, vyberte ten nejpraktičtější. Například kožená sedací souprava je odolná a také omyvatelná. Je navíc vhodná pro alergiky, na rozdíl od látkových potahů totiž kůže nepropouští do čalounění prach ani pot. Roztoči tak nemají šanci.

Pokud vám ale kůže ani koženka jako materiál nevyhovují, můžete mít sedačku látkovou. Je ale potřeba počítat s tím, že když ji ušpiníte, nejspíš to s odstraňováním skvrn nebude tak jednoduché. Možná ji budete muset nechat vyčistit. Proto není příliš praktická sedačka ze světlé látky. Nemusí vám na ni zrovna nic ukápnout, beztak se časem opotřebuje a možná zešedne.

Vyměňujte potahy, sedačka nemusí působit obyčejně

Pokud ale opravdu chcete sedačku ze světlé látky, poohlédněte se po té, která nabízí možnost výměnných potahů. Ty můžete celé prát v pračce, ale také si můžete koupit nový potah, když se vám ten starý zdá opotřebovaný. Navíc seženete různobarevné potahy, někdy i se vzory, a tak váš obývací pokoj nebude nikdy vypadat nudně.

Ratan vypadá exoticky

Můžete mít také sedací soupravu z ratanu. Tento materiál propůjčí vašemu obývacímu pokoji exotický vzhled. Je ale potřeba zvážit, zda se ratan bude hodit k dalšímu nábytku či k podlaze. Zařízení z ratanu by nemělo být umístěno blízko topení či na přímém slunci.

 

Právě se děje

Další zprávy