Ratan, proutí, bambus. Přírodní materiály jsou v kurzu

Andrea Berniová
26. 4. 2012 6:51
Ratanový nábytek nepatří jen na zahradu. Zkuste jím zařídit interiér

Chtěli byste si interiér zařídit v přírodním duchu? V tom případě se zkuste poohlédnout po nábytku z přírodních materiálů - třeba ratanu nebo proutí. Ratan pochází z exotické palmy, která roste v tropických oblastech. K výrobě nábytku se používá loupaný nebo neloupaný ratan (ten je odolnější). Nábytek z přírodního ratanu vyžaduje specifické podmínky: neměl by se namáčet, neměl by stát blízko topení ani na prudkém slunci.

Zkuste umělý ratan

Pokud nejste zrovna příznivcem přírodních materiálů, protože se bojíte, že dlouho nevydrží, můžete mít nábytek z umělého ratanu. Ten je od přírodního téměř k nerozeznání, ale je mnohem odolnější. Udrží si velmi dlouho svou barvu, neloupe se a nepraská. Kožené nebo látkové sedací soupravy jsou běžné, ale v kolika interiérech jste viděli stylovou sedací soupravu z ratanu? Navíc kromě sedací soupravy z tohoto materiálu můžete mít i židle, křesla, stůl, ale i lehátko, komody, police, koše, postele nebo různé doplňky (stejně jako z přírodního ratanu). Proč by musel být ratanový nábytek vhodný jen na zahradu či terasu? I v interiéru bude určitě vypadat stylově, pokud tomu přizpůsobíte celkový vzhled místnosti a také doplňky - zkuste třeba bambusové rolety.

Bambus není tak odolný

A co třeba proutěný nábytek? Seženete sedací soupravy, křesla, stoly, koše, ale i poličky a regály, lavice, botníky nebo stínidla na osvětlení. Proutěné zboží se někde vyrábí i na zakázku. Můžete tak mít regály na míru nebo třeba atypické koše. Nábytek se vyrábí i z dalšího přírodního materiálu - bambusu. Ten ale nemá tak dlouhou životnost jako ratan. Zato je originální. Z bambusu se dnes dělají i podlahy.

.

 

 

Právě se děje

Další zprávy