Jak vybrat kvalitní sněhovou frézu?

Ilona Víchová
24. 12. 2011 4:47
Pro lidi, kteří nesnáší odhrnování sněhu, máme pár rad, jak vybrat kvalitní sněhovou frézu
Foto: Žena

Chodníky už ze zákona odklízet nemusíme, ale riskovat, že si někdo zlomí nohu také nechceme. Díky sněžné fréze bychom si mohli zimní práce hodně ulehčit. Existuje několik typů. Na trhu jsou k dostání benzínové nebo elektrické a ještě musíme zvážit, zda jednostupňové nebo dvoustupňové. Pro snadné odklízení je tu několik rad, podle čeho vybrat sněžnou frézu.

Než začneme vybírat, je třeba si ujasnit několik věcí. Nejdůležitějším faktorem při nákupu je typ plochy, kterou chceme čistit. Pokud jsou na zahradě nebo před domem nezpevněné plochy, jednostupňová fréza určitě nepostačí. Stejně tak je třeba zvážit uklízenou plochu. Dvoustupňový pomocník je sice dražší, ale zvládne odklidit uježděný, mokrý nebo přimrzlý sníh. Pilový šnek kousek po kousku bílou nadílku odřezává a odstraňuje.

Pro práci za tmy nebo v hůř osvětlených místech je lepší vybrat frézu se světlometem. Pokud nejsme příznivci startovacího lanka, poohlédneme se po elektrickém startování. Před začátkem musí být zapojený do zásuvky a pak už jen stačí zmáčknout tlačítko start. V momentě, kdy je motor v otáčkách, kabel jednoduše odpojíme.

Elektrické sněhové frézy

Spolehlivě odklidí čerstvě napadaný sníh na menším pevném povrchu. Jde o lehké a tiché stroje, které se snadno ovládají. Bohužel jsou limitované délkou prodlužovacího kabelu. Vyrábějí se pouze v jednostupňovém provedení. V této třídě je k zakoupení fréza GESF 400. Největší výhodou jsou kompaktní skládací řídítka. Vyhazovací kanál je v plynulém otáčením 2x90 stupňů. Cenou se pohybujeme kolem dvou tisíc osm set korun.

Benzínové frézy jednostupňové

Pohání se samohybným šnekem s pryžovými hranami. Zaručuje čistý sběr sněhu, který je dopravován do odhozové skříně a odtud je rotorem vyhazován hrdlem ven. Tento typ je vhodný pro menší chodníky a pevné příjezdové cesty. Vyzkoušet snadnou obsluhu můžeme na typu Hecht 9401 za šest a půl tisíce korun.

Benzínové frézy dvoustupňové

Konstrukci podporuje ocelový přihrnovací šnek, který má speciální tvar zubů na povrchu. Neubrání se jí ani zledovatělý sníh. V první fázi se sníh přihrne k ústí vyhazovací turbíny. V další části je vytlačen do výhozového komínu. Za kratší časový úsek zpracuje více sněhové nadílky. Poradí si z velkou nezpevněnou plochou. V nabídce na trhu je k dostání například Fieldmann FSF 3001 - B za třináct a půl tisíce korun.

 

Právě se děje

Další zprávy