Vánoce na sněhu? S tím si poradí kvalitní fréza

Ilona Víchová
9. 12. 2011 1:29
Zatím předpověď počasí nehlásí přívaly sněhu, ale není nadto být připravený. Se sněhovou nadílkou může pomoci výkonná fréza
Foto: Aktuálně.cz

Přívaly sněhu ještě meteorologové neslibují. Ale proč se nepřipravit na zimu, a nepořídit si sněhovou frézu? Když napadne trochu více sněhu, odklidit příjezdovou cestu hrablem trvá dlouho. Podle čeho a jak vybírat frézu s kvalitním motorem?

Než budeme od civilizace odtrženi sněhovou nadílkou, představíme se některé tipy sněhových fréz. Společnost Briggs&Stratton vyrábí do zimní zahradní techniky silné motory. Nabízí několik typů od největších dvoustupňových, přes velké, hybridní, kompaktní a jednostupňové. Kromě vlastní značky Murraz nebo Snapper jsou k nalezení u mnoha dalších výrobců.

Stejně jako sekačky na trávu i frézy jsou v elektrické nebo benzinové variantě. Obecně platí, že benzínový motor udrží vysoký výkon a otáčky i v náročných sněhových podmínkách. Dále se budeme muset rozhodnout, zda chceme odhoz sněhu jednostupňový nebo dvoustupňový. První varianta se hodí na odklízení čerstvého sněhu na chodníku. Tvrdý sníh už může být pro jednostupňovou frézu trochu problém. 

Dvoustupňová pomocí pilovitého šneku odstraní i uježděný, mokrý nebo přimrzlý sníh. Téměř vždy mají vlastní pojezd s několika rychlostmi, včetně zpátečky. Dokážou si poradit se zpevněným i nezpevněným povrchem.

Společnost Brigg&Stratton doporučuje tři modely. Pro menší nadílku mají v nabídce typ Snapper I924EX s čtyřtaktovým motorem a kroutícím momentem 12,2 Nm. Vlastní šestistupňovou převodovku pro jízdu vpřed a dvě rychlosti vzad. Stroj má elektrický startér 230V. Při letošním odklízení sněhu může pomáhat už za necelých třicet tisíc korun.

Pokud bydlíme ve vyšších polohách, měli bychom se zaměřit na model Murray MLL-761650. Poradí si nejen s chodníkem, ale se silnicí a příjezdovou nezpevněnou cestou. Stroj má dvoustupňovou frézu, kdy přední šnek nabírá sníh a zadní rychloběžné kolo ho urychluje do komínu, který můžeme nastavit požadovaným směrem. Za čtyřicet čtyři tisíc korun získáme pomocníka s halogenovými světly, deluxe panelem a jednoručním ovládáním.

Pro majitele horských hotelů a domů ve vysoké nadmořské výšce je určený model Snapper P1732EX. Za necelých pětapadesát tisíc korun se dá koupit robustní dvoustupňová sněhová fréza s kroutícím momentem 22,37 Nm. Pro snadnou manipulaci slouží pětistupňová převodovka vpřed a dvoustupňová vzad. Dokáže odhodit sníh do vzdálenosti dvanáct metrů. V základní výbavě jsou světlomety, elektrický startér 230V a ořezávač sněhu. Systém EasyTurn usnadňuje manipulaci do zatáčky.

 

Právě se děje

Další zprávy