Barbie by jako reálná žena nepřežila. Figurka slaví 60 let lemovaných kultem i úlety

Ekonomika Ekonomika
7. 3. 2019 17:17
Těhotná Barbie, Barbie bez vlasů pro dívky s rakovinou, Barbie v hidžábu. Kultovní panenka slaví šedesáté narozeniny. Za dobu své kariéry musela čelit kritice z mnoha stran. Kromě sociálního postavení a etnických otázek však lidem nejvíce vadily zejména její štíhlé proporce a s tím související riziko nastavování nezdravých trendů mezi dětmi.
Foto: Youtube.com

Další kritika

Barbie se za svůj život setkala s kritikou mnohokrát. Lidi pobouřila například potetovaná Barbie, těhotná Barbie nebo Barbie, která při otočení paže "dospěje" - tedy že lehce povyroste a výrazně se jí zvětší prsa. 

Nejvíce však Barbie provokuje právě svou postavou. Mattel se snažil kritice vzdorovat a představil i plnoštíhlou panenku Barbie Curvy - ovšem i tato verze byla štíhlejší, než je například průměrná britská žena.

Kritiku si vysloužily i dvě edice z šedesátých let. V jedné si šla panenka přivydělat hlídáním dětí, vyzbrojena byla knihou "Jak zhubnout", ve které byl jen popisek "Nejez". Dva roky na to trávila Barbie noc u svých kamarádek. Sebou nesla růžovou váhu s vyznačenými 110 librami (50 kilogramů).

Zajímavý je i příběh IT Barbie. Panenka se v této edici živí jako programátorka. Vlastní růžový notebook a triko se slovem "Barbie" v binárním kódu. Barbie ovšem v krátkém příběhu, který Mattel k panence vydal, omylem zaviruje počítač svůj a své sestry. Na pomoc ovšem přichází dva muži, kteří situaci zachrání.

 

Právě se děje

Další zprávy