Babiš sází na e-shopy. Skupina Hartenberg z jeho fondů koupí Ovečkárnu a Sportobchod

ČTK ČTK
1. 7. 2021 15:22
Holding Hartenberg ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO) získal ve spolupráci se skupinou eRockets většinový podíl v provozovateli internetového obchodu Ovečkárna.cz, který se specializuje na vlněné výrobky. V polovině června skupiny získaly také většinu v e-shopu Sportobchod.cz.
Premiér Andrej Babiš.
Premiér Andrej Babiš. | Foto: ČTK

Podle webu E15.cz, který o transakci informoval, zaplatili Hartenberg a eRockets za získání podílů nižší stovky milionů korun.

Zlínský e-shop Ovečkárna.cz, provozovaný firmou Czech Wool Company, chce peníze získané prodejem většinového podílu použít na expanzi do zahraničí. V současnosti působí kromě Česka na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku. "Už příští rok chceme otevřít e-shop v Německu. Bude to první zásadní krok v naší expanzi po Evropě," řekl E15 zakladatel Ovečkárny Martin Bernátek, který nadále zůstává v čele firmy.

Ovečkárna má 40 zaměstnanců a letos očekává obrat kolem 200 milionů korun. Do pěti let chce podle Bernátka obrat navýšit na jednu miliardu.

Fond Hartenberg koupil podíl v Ovečkárně kvůli unikátnosti nabízených výrobků a silnému postavení na trhu v regionu. "Nabídka Ovečkárny navíc splňuje požadavky moderních spotřebitelů, jelikož jde o produkty z přírodních materiálů, které jsou výsledkem lokální, ekologické a udržitelné produkce," řekl serveru E15.cz investiční manažer Hartenberg Capital David Hort.

Sázka na sportovní zboží 

Hartenberg spolu se skupinou eRockets letos v červnu koupil většinový podíl také v e-shopu Sportobchod.cz, zaměřeném na sportovní sortiment. Firma založená v roce 2002 má přes 110 zaměstnanců a zhruba půlmiliardový obrat. Kromě Česka působí její obchod v Německu, Rakousku nebo Švýcarsku.

Holding Hartenberg spadá pod firmu SynBiol. Její akcie a rovněž akcie společnosti Agrofert vložil premiér Babiš v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Fond investuje mimo jiné do zdravotnického byznysu nákupem klinik asistované reprodukce.

V roce 2018 koupil majoritní podíl v největším středoevropském internetovém prodejci spodního prádla Astratex. Působí rovněž v biotechnologii či potravinářství. Předloni také získal srbské letecké opravny Adria Tehnika a v roce 2020 finančně vstoupil do dvou rezidenčních projektů developerské skupiny JRD v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy