Automobilce Škoda hrozí vysoká pokuta

Tomáš Fránek
27. 12. 2005 11:34
Brno - Jedné z největších tuzemských firem, automobilce Škoda-Auto, hrozí pokuta ve výši 55 milionů korun za zneužití dominantního postavení.

Podle zatím nepravomocného rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže společnost zneužila své dominantní postavení na trhu při poskytování slev při odběru automobilů. Případ začal antimonopolní úřad šetřit už v březnu 2004 na základě stížnosti sdružení zastupujícího leasingové společnosti. Těm se nelíbilo, že automobilka společnostem nabízejícím operativní leasing odmítá poskytovat slevy.

Úřad pak při řízení zjistil, že firma sjednává s různými odběrateli svých vozů rozdílné podmínky. A odmítá stejné podmínky nabízet leasingovým společnostem, které tak podle antimonopolního úřadu nemohou uzavírat velkoodběratelské smlouvy a čerpat z nich výhody jako ostatní velkoodběratelé. Úřad proto firmě dal za zneužití dominantního postavení pokutu ve výši padesát pět milionů korun a nařídil jí změnit smlouvy.

Automobilka se odvolala

Firma s tím, že by porušila zákon nesouhlasí a proti udělení vysoké pokuty se odvolala. "Zatím jsem neobdrželi žádnou odpověď," uvedl Jaroslav Černý z tiskového odboru automobilky. Zástupci úřadu také potvrdili, že se o rozkladu společnosti stále jedná.

Teprve po projednání rozkladu tak bude jasné, zda bude pětapadesátimilionová pokuta (jedna z nejvyšších, kterou úřad udělil) platná.

Za uplynulých několik měsíců po nástupu nového šéfa úřadu Martina Peciny došlo v několika případech k výraznému snížení nebo k úplnému odpuštění pokut, které uložil úřad pod vedením Pecinova předchůdce Josefa Bednáře. Pokutu převyšující sto deset milionů korun tak nemusí platit tři cukrovary, úřad zrušil také pokutu přes jedenáct milionů korun pro výrobce vajec.

Rozhovor s Martinem Pecinou ČTĚTE ZDE.

Na odvolací verdikt čekají i stavební spořitelny

Vysoká pokuta pro společnost ŠkodaAuto není jedinou, kdy ještě není definitivně rozhodnuto. Nepravomocná je také pokuta ve výši 201 milionů korun pro stavební spořitelny. Nerozhodnuto je i o sankci za kartelovou dohodu pro tři pekárenské společnosti, které by měly celkem zaplatit 66 milionů korun.

V oblasti hospodářské soutěže dal úřad za letošní rok pokuty převyšující půl miliardy korun. Pravomocnými se staly sankce v objemu 219,7 milionu korun a do konce listopadu evidoval úřad zaplacení zhruba čtvrtiny tohoto objemu. Nejvyšší pravomocnou pokutu 205 milionů dostal Český Telecom za vázání služeb, které bylo v rozporu se zákonem.

Podrobnější informace o pokutě pro Český Telecom NAJDETE ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy