ÚOHS si chce posvítit na hypermarkety

vid
29. 11. 2005 18:54
Praha - Antimonopolní úřad by měl nově chránit malé dodavatele obřích firem, například hypermarketů nebo velkých stavebních firem.
Foto: Profimédia

Navrhuje to sociálnědemokratický poslanec Ladislav Skopal. "Zákon je zaměřen proti řetězcům a měl by ochránit naše výrobce a malé a střední podnikatele," říká Skopal.

Poslanec navrhuje, aby proti nekalým obchodním praktikám řetězců vůči svým dodavatelům (VÍCE O NICH ČTĚTE ZDE) mohl nově zasáhnout Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Změna přišla s Pecinou

Se stejným nápadem chce Skopal v parlamentu uspět už potřetí, dvakrát jeho zákon neprošel kvůli odporu pravice. "Myslím že jsem již přesvědčil, že to v naší legislativě je potřebné a nutné."

Tentokrát má ale podporu antimonopolního úřadu a jeho nového předsedy Martina Peciny. Jeho předchůdce Josef Bednář dřívější Skopalovy návrhy odmítal.

"Český trh je potřeba léčit, ale zásadně jsme přesvědčeni o tom, že návrh pana poslance Skopala, bohužel s podporou ÚOHS, není to pravé. Prokazujeme, že to řetězce v podstatě neomezí," říká viceprezdient Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

S novým návrhem nesouhlasí řetězce. Reakce řetězců Tesco, Hypernova a Albert ČTĚTE ZDE.

Šéf úřadu Pecina ale říká, že zákon nemá být zaměřen na řetězce, ale na velké firmy, které zneužívají své velikosti a chovají se vůči svým malým dodavatelům nefér.

"Chtěl bych definovat novou kategorii firem, které můžeme kontrolovat. Firmy, které podle našich dnešních zákonů nejsou v dominantním postavení, ale na trh mají stejný vliv, jako by v dominantním postavení byly," řekl Pecina.

Nejen řetězce, ale i stavební firmy

Nové pravomoci Pecinova úřadu schvaluje i Hospodářská komora. "Pro chování obchodních řetězců, které si kladou nepřiměřené podmínky, není v běžném obchodním prostředí místo," řekl prezident komory Jaromír Drábek.

Jako další příklad zneužívání silného postavení uvádí Drábek velké stavební firmy. Ty například často mění své požadavky na dodavatele v průběhu práce a ti se potom mohou jen těžce bránit.

"Soudní řízení je zdlouhavé a nedostupné, myslíme, že je vhodné, aby tuto kompetenci měl antimonopolní úřad," uvedl Drábek.

Zástupce obchodníků Zdeňek Juračka sice vítá, že návrh nemá omezit výhradně obchodní řetězce, ale přesto tvrdí, že zákon moc nevyřeší: "Na trhu jsou horší prohřešky. Nelze si dělat politické body za dílčí úpravu a tomu základnímu se vyhýbat."

Juračka také tvrdí, že zákon se nebude líbit Evropské unii. "Evropská unie odmítla obdobný slovenský zákon, ze kterého pak zbylo jen torzo," tvrdí.

Šéf ÚOHS Pecina ale namítá, že na tyto nekalé praktiky se nově zaměřují i jiné evropské státy. "Nevím, jestli to EU zavede, ale státy o tom hodně diskutují a některé to už zavádí," tvrdí Pecina.

 

Právě se děje

Další zprávy