Fabia: Křížem krážem Evropu za tisíc eur

Redakce EKO, ČTK
5. 11. 2005 7:27
Mladá Boleslav - Gerhard Plattner se rozhodl, že projede ve Škodě Fabii 18.000 kilometrů Evropou za jeden tisíc eur.
Gerhard Plattner se rozhodl, že projede ve Škodě Fabii 18.000 kilometrů Evropou za jeden tisíc eur
Gerhard Plattner se rozhodl, že projede ve Škodě Fabii 18.000 kilometrů Evropou za jeden tisíc eur | Foto: Aktuálně.cz

Plattner, který je Odborníkem na úspornou jízdu a jeho cesta začne v pondělí v Hamburku, bude usilovat o to, aby z určených peněz na pohonné hmoty ještě něco přivezl domů.

Plattnerova cesta potrvá asi čtyři týdny. Kvůli aktuálnímu ročnímu období bude fabia vybavena zimními pneumatikami, což sice zvýší bezpečnost, ale také spotřebu. "V tuto dobu by z důvodu nízkých teplot byla jízda na šetrnějších letních pneumatikách z hlediska bezpečnosti nezodpovědná," říká Plattner, který v rámci své tour na severu možná bude muset urazit také několik tisíc kilometrů po vozovkách pokrytých ledem a sněhem.

Plattner si pro svou cestu vybral Škodu Fabia TDI s novým tříválcovým motorem o výkonu 70 koňských sil a s průměrnou spotřebou 4,7 litru na 100 kilometrů. Tento specialista na dálkové tratě se bude snažit o dosažení průměrné rychlosti vyšší než 80 km/h. "Ale to také není smyslem cesty. Spíše se má ukázat, že se Škodou Fabia TDI lze i za nepříznivých podmínek jet tak, aby byla dodržena průměrná normovaná spotřeba 4,7 litru na 100 kilometrů, nebo se dokonce dostat pod tuto hodnotu." To také bude nutné, protože při průměrné evropské ceně 1,20 euro za litr nafty by 1000 eur na cestu z Hamburku do Hamburku přes 31 států nevystačilo.

Trasa Plattnera povede z Hamburku do Dánska, Norska, Švédska, Finska, Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska, Česka, Slovenska, Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Maďarska, Rumunska, Bulharska, Řecka, Itálie, San Marina, Lichtenštejnska, Švýcarska, Monaka, Francie, Španělska, Portugalska, Irska, Velké Británie, Belgie, Lucemburska, Nizozemí a zpět do Německa, na místo startu v Hamburku.

 

Právě se děje

Další zprávy