Zimní sezona pro pneumatikáře trvá jen tři týdny

Radek Pecák Radek Pecák
31. 10. 2013 7:09
V pneuservisech poznali, že v ČR jezdí luxusnější auta. Lidé totiž kupují větší rozměry
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Bridgestone je v současnosti největším světovým výrobcem pneumatik. V Česku, v průmyslové zóně na Tachovsku  u dálnice D5, provozuje obří sklad pneumatik, z něhož zásobuje  pneuservisy v mnoha okolních zemích. Právě nyní  zažívají pracovníci tohoto i jiných pneumatikářských koncernů druhé hlavní prodejní období v roce. Marketingový specialista Bridgestone ČR Jaroslav Třetina říká, že toto období trvá jen zhruba tři až čtyři týdny.

Aktuálně.cz: Proč je toto období tak krátké a jak se liší od toho jarního?

Jaroslav Třetina: Je to především kvůli tomu, že velká část lidí nechává vše na poslední chvíli. Teprve tehdy, když vidí, že se v kalendáři blíží datum 1. listopadu, a tedy nutnost mít na autě zimní pneumatiky, objednávají se do servisů, případně začínají shánět nové pneumatiky.

A.cz: Týká se to i provozovatelů nákladních automobilů?

Těch ne, tam jsou prodeje rozloženy rovnoměrněji po celý rok,  přičemž hlavní sezona vrcholí před koncem kalendářního roku.

A.cz: Máte vlastní síť pneuservisů. Už je její budování ukončeno?

Se sítí Firststop jsme začínali před čtyřmi roky a pomalu se rozrůstá. Každým rokem přibude několik partnerů a v současnosti máme zhruba 45 partnerských prodejen a servisů.

A.cz: Zdá se, že se pomalu vymaňujeme z hospodářské krize, doplatilo na ni nějakým způsobem také české zastoupení Bridgestone?

Naštěstí pro nás současná krize příliš velký dopad neměla. Hůře jsme dopadli při té první před nějakými třemi či čtyřmi roky. Tehdy se zásadním způsobem omezila kamionová doprava, a tedy logicky nebylo zapotřebí tolik pneumatik pro tyto vozy.

A.cz: Dražší pohonné hmoty a stagnující platy znamenají, že i množství řidičů osobních aut omezilo své roční nájezdy kilometrů a díky tomu jim i pneumatiky vydrží déle. Pocítili jste to?

Zatím je příliš brzo na odhady. Pravdou je, že před dvěma lety (v roce 2011), kdy začala platit povinnost mít v případě vrstvy sněhu či ledu na silnici nasazené zimní pneumatiky, jsme zaznamenali velký nárůst prodeje zimních plášťů. Ty ale řidiči zřejmě ještě nestačili ojezdit, takže možná za rok, za dva uvidíme, jaká je skutečná situace.

A.cz: Mění se nějak požadavky tuzemských řidičů - požadují například ve větší míře pneumatiky s nižším valivým odporem?

V tomto ohledu se nic dramatického neděje. Je ale vidět, že se Česku stále zlepšuje vozový park ve smyslu, že lidé jezdí v čím dál větších a luxusnějších automobilech. To poznáme díky stoupající poptávce po pláštích větších rozměrů. Dříve bývaly běžným standardem patnáctipalcové pneumatiky, dnes jsou to spíše šestnácti až sedmnáctipalcová kola.

A.cz: A co třeba nedávno zavedené povinné štítkování? Změnilo něco v chování zákazníků?

Nemyslím si. U nás platí, že lidé se především dívají na značku pneumatiky a druhým hlavním kritériem je cena.

A.cz: Za pár týdnů začne skutečná zima. Poraďte hlavní zásady ohledně použití zimních pneumatik třeba pro ty řidiče, kteří právě skončili autoškolu a poprvé vyjedou na silnice.

Naprosto nezbytné je mít na všech čtyřech kolech nasazeny zimní pneumatiky s dostatečnou hloubkou vzorku, tedy více než 4 milimetry. U směrových dezénů je třeba se přesvědčit, že je dodržen směr otáčení pneumatik.

Při výraznějším rozdílu zbývající hloubky dezénu mezi pneumatikami, například při nákupu pouze dvou nových, montujeme ty lepší vždy na zadní  nápravu. 

Naopak v případě  čtyř nových pneumatik doporučujeme po ujetí cca 10 000 kilometrů pneumatiky na vozidle proházet. Samozřejmostí u nákupu nových pneumatik je zvolit rozměr a typ, který odpovídá danému vozidlu.

Dalším významným kritériem pro výběr je kategorie použití pneumatik. Například v případě zimních pneumatik můžete v našem sortimentu u jednoho rozměru najít  dva rozdílné dezény. Jeden zaměřený na zimní výkony a určený spíše pro jízdu v těžších zimních podmínkách. Druhý, se zaměřením na větší komfort, je určený spíše řidičům, kteří se pohybují ve městě.

 

Právě se děje

Další zprávy