Začlenění Porsche do koncernu VW se odkládá

Radek Pecák Radek Pecák
25. 2. 2011 2:55
auto

Doba než se Porsche skutečně stane desátou značkou koncernu Volkswagen, bude pravdpědobně delší než se původně předpokládalo.

Volkswagen doufal, že začlení Porsche do svých operací ještě v letošním roce, ale nyní je pravděpodobné, že se tak stane až na počátku příštího roku.

Foto: Porsche

Důvodem je vyšetřování dvou bývalých čelních představitelů Porsche. Vyplývá to z prohlášení, které firma Porsche zveřejnila.

Automobilka uvedla, že úřad státního prokurátora ve Stuttgartu ji informoval, že vyšetřování obvinění z manipulace s cenou akcií bude trvat déle, než původně počítal. Prokurátor oznámil, že při vyšetřování bývalých nejvyšších představitelů Porsche našel důkazy dalších trestních činů.

Podle úřadu státního prokurátora existuje podezření, že členové představenstva Porsche přijali v souvislosti s pokusem o převzetí Volkswagenu kroky, které pro firmu znamenaly existenční ohrožení. Bývalý generální ředitel Porsche Wendelin Wiedeking a finanční ředitel Holger Härter jsou tak nyní vyšetřování i kvůli podezření ze zneužití důvěry.

Porsche za Wiedekingova vedení koupila téměř všechny akcie Volkswagenu, které byly volně v oběhu, v rámci plánu firmu převzít. Když Porsche v říjnu 2008 odhalilo své plány, akcie VW prudce zdražily a firma se nakrátko stala největší společností na světě podle tržní kapitalizace. Porsche se však kvůli snaze o převzetí masivně zadlužila a její snahy měly nakonec opačný účinek, protože musela požádat Volkswagen o pomoc.

 

Právě se děje

Další zprávy